Succesvolle startup Vaavud laat gebruikers de wind meten met hun smartphone

Na een succesvolle Kickstarter campagne, ontvangt de Deense startup Vaavud nog eens $375.000 aan investeringen voor hun systeem waarmee de wind kan worden gemeten met behulp van een simpele hardware, een netwerk van smartphones en een mobiele app.

De nieuwe investering komt van een groep van zakeninvesteerders en helpt het bedrijf om sneller te groeien dan ooit en om meer functies te ontwikkelen voor zowel amateurs als voor bedrijven.

Vaavud ontwikkelde een kleine windmeter die simpelweg bestaat uit een aantal plastic onderdelen die via de koptelefoonaansluiting te verbinden zijn aan een smartphone. De techniek communiceert met de telefoon door middel van geluidsgolven die vervolgens door een bijbehorende applicatie worden vertaald in windsnelheden.

De metingen worden verzameld en geanalyseerd door de app, waardoor gebruikers een uitgebreid overzicht krijgen van windmetingen van over de hele wereld. Hoewel dit geen doorsnee gebruik is van een smartphone heeft Vaavud al interesse opgewekt bij verschillende bedrijven en particulieren.

Zo wordt er samengewerkt met het Zweedse agrarische Lantmännen Maskin AB. In het project wordt een oplossing ontwikkeld voor het meten van windsnelheden om te voldoen aan de veiligheidsregels in Zweden rondom het gebruik van verdelgingsmiddelen voor gewassen.

Niet alleen voor bedrijven kan het systeem interessant zijn. Het snel en precies meten van de wind kan ook een uitkomst zijn voor bijvoorbeeld kite- en windsurfers, zeilers of zweefvliegers.