Greenpeace rapport: Facebook en Apple duurzaam maar Amazon grootste vervuiler

Gisteren bracht Greenpeace haar Clicking Clean rapport uit over het Internet en schone energie. Een handvol bedrijven zoals Google, Apple en Facebook hebben indrukwekkende stappen gezet in de afgelopen jaren om duurzame energie te gaan gebruiken voor hun diensten. Het slechte nieuws is echter dat Amazon – de leider in cloud computing – een van de meest vervuilende en minst transparante bedrijven op het internet blijft.

Voor het rapport bestudeerde Greenpeace de negentien grootste informatie-technologie bedrijven en meer dan driehonderd datacentra. Het laatste rapport van Greenpeace werd twee jaar geleden uitgebracht en sindsdien is er veel verbeterd. Zo werd Apple door Greenpeace twee jaar geleden nog beschuldigd van het gebruiken van vervuilende energie.

Inmiddels wordt Apple geprezen voor haar gebruik van duurzame energie voor het onderhoud van datacenters. Greenpeace noemt Apple zelfs: “the most innovative and most aggressive” in Silicon Valley op het gebied van schone energie.

De datacenters van Apple scoorden honderd procent in de Clean Energy Index (CEI) van Greenpeace omdat ze géén energie gebruiken van kolen, nucleaire bronnen of natuurlijke gasbronnen. Het bedrijf kreeg A beoordelingen op het gebied van energie-transparantie, inzet, support en betrokkenheid en een B beoordeling voor energie-efficiëntie.

Apple beloofde in 2012 schone energie te gaan gebruiken voor haar datacenters na de slechte beoordeling in het rapport van Greepnpeace. Het bedrijf heeft daarom 20-megawat zonnepanelen en 5-megawat brandstofcellen gebouwd in het gigantische datacentrum in Maiden, North Carolina. De installatie voorziet zestig procent van de energie van het centrum en de rest wordt verzameld met behulp van locale, duurzame energiebronnen.

Andere centra in Californië en Oregon maken gebruik van windenergie en het datacentrum in Nevada haalt haar energie van een geothermische energiecentrale en zonnepanelen. In mei 2013 kondigde Apple aan dat 75 procent van de gebruikte energie binnen de gehele organisatie afkomstig is van duurzame energie.

Greenpeace sprak lof uit over Apple en stelde zelfs dat het bedrijf het “inside track among the IT sector’s leaders in buidling a green Internet” heeft. Toch vindt Greenpeace dat Apple zijn bevindingen zou moeten delen met de rest van de tech-industrie: “sharing more detail about Apple’s energy efficient designs would help the IT sector to learn from, and improve upon, Apple’s best efficiency practices.

Ook Facebook, Box, Google, Rackspace en Salesforce.com voorzien hun datacentra voor honderd procent van schone energie. Een grote stap vooruit omdat het produceren van schone energie in veel gebieden duurder en moeilijker is. Facebook scoorde net als Apple drie A’s en één B maar heeft over het algemeen genomen een lagere CEI van 49 procent. Microsoft ontving drie C’s en een 29 procent score op de CEI. In hetzelfde rapport in 2012 ontving Apple D’s en F’s op dezelfde categorieën; een lot dat dit jaar Amazon trof.

Amazon lijkt zich niets van het rapport van twee jaar geleden aangetrokken te hebben en is nog steeds weinig transparant over het gebruik van duurzame energie. Volgens Greenpeace is Amazone: “far behind its major competitors” op het gebied van schoen energie. Twitter blijft ook achter maar Greenpeace maakt zich vooral veel zorgen over Amazon omdat veel bedrijven gebruik maken van de Amazon Web Services (AWS).

Volgens Amazon maakt Greenpeace valse aannames en gebruikt het bedrijf foutieve informatie over het energie-verbruik van de AWS. Amazon stelt dat in elk geval twee van hun datacentra volledig op schone energie draaien. Amazon lijkt echter meer bezig te zijn met energie efficiëntie – wat de kosten omlaag brengt – dan de bron van deze energie.

Voornamelijk Google heeft veel gedaan om groene energie te ondersteunen. Zo heeft het bedrijf meer dan een miljard dollar besteed aan groene energie projecten en koopt op grote schaal schone energie in van voorzieningen. Apple is voornamelijk actief geweest in het bouwen van haar eigen energie-bronnen zoals de grote zonne-energie “farms” in North Carolina en in Reno, Nevada.

w640-12