Samsung’s doorbraak in ‘wondermateriaal’ grafeen brengt flexibele elektronica dichterbij


Naar eigen zeggen heeft Samsung, in samenwerking met de Sungkyunkwan University, een grote oorbraak geboekt in het onderzoek naar grafeen. Dit ‘wondermateriaal’ zou een enorme invloed gaan hebben op de ontwikkeling van flexibele smartphones, wearables en andere nieuwe elektronische apparaten.

Grafeen is misschien wel het meest interessante materiaal ter wereld; het is sterker dan diamant en slecht één atoom dik. Bovendien geleidt het materiaal extreem goed, is het buigzaam en zou het extreme temperaturen kunnen weerstaan. Niet voor niets zijn Samsung en andere fabrikanten heel erg geïnteresseerd in het gebruik van dit materiaal voor hun producten.

Grafeen was echter voorheen vrijwel onbruikbaar voor elektronica omdat de elektrische eigenschappen van het materiaal alleen nog maar mogelijk waren op atoomniveau. Nu claimt Samsung samen met de Zuid-Koreaanse universiteit een manier te hebben ontdekt om van kleine stukjes grafeen een groter geheel te kunnen maken zonder dat deze belangrijke elektrische eigenschappen verloren gaan. Een onderzoeksleider stelt:

This is one of the most significant breakthroughs in graphene research in history. We expect this discovery to accelerate the commercialization of graphene, which could unlock the next era of consumer electronic technology.

Schermafbeelding 2014-04-07 om 10.58.23
Met dit onderzoek lijkt commercieel gebruik van grafeen een stuk dichterbij te komen. Het materiaal wordt vaak genoemd als vervanger van siliconen in computer chips, wat zou zorgen voor een snellere en efficiëntere werking. Ook zou het materiaal uitermate geschikt zijn voor de ontwikkeling van flexibele schermen.

Of grafeen snel commercieel zal worden gebruikt is nog wel de vraag; het materiaal is erg duur en zal daardoor nog niet snel op grote schaal worden geproduceerd.