Steeds meer bedrijven ontwikkelen ‘betaalbare’ 3D-printers voor consumenten


3D-printen is populair! Dat mag inmiddels wel duidelijk zijn. Niet alleen op professioneel gebied spelen de printers inmiddels een grote rol, ook de ‘gewone’ consument lijkt steeds meer interesse te hebben in het 3D-printen en zou maar al te graag een apparaat in huis hebben!

Niet voor niets verschijnen er steeds meer ‘betaalbare’ 3D-printers op de markt waarmee speciaal wordt gericht op deze doelgroep. De printers zijn vaak wat kleiner, en simpeler om mee te werken en vereisen minder technische voorkennis: ideaal voor thuis.

Ook het Australische online warenhuis Kogan wil een rol gaan spelen binnen de markt van goedkope 3D-printers en komt met een eigen model – the da Vinci 1.0 – voor zo’n 470 euro. Hoewel dit in eerste instantie niet klinkt als een koopje, is het een scherpe prijs ten opzichte van vergelijkbare modellen die vaak meer dan het dubbele kosten.

XY3DPRNTDVC1A_front_hires

Dit betekent overigens niet dat met ‘betaalbaar’ altijd wordt gedoeld op dit soort bedragen. Vorige maand verscheen bijvoorbeeld de Micro3D op Kickstarter, een weergaloos succes op het crowdfunding platform, wat mede te danken was aan de prijs van het apparaat: een kleine 150 euro!

Kogan’s nieuwe model biedt voor zijn prijs echter wel meer dan de Micro3D. Zo zijn gebruikers in staat objecten te printen die wel twintig procent groter zijn dan waar andere printers uit dezelfde klasse toe in staat zijn. Het bedrijf vertelt:

It is easy to use, requires no set-up, has a smart design, unique safety features and an open source cloud database allowing users to create thousands of items, from bowls and cups to key chains and smartphone cases, in 12 different colours.

Het lijkt erop dat de markt van 3D-printers zich steeds meer verbreedt en zich richt op verschillende doelgroepen door het aanbieden van printers in verschillende prijsklassen en met verschillende mogelijkheden. Voor ieder wat wils dus: heb jij jouw perfecte 3D-printer al gevonden?