Sense: stijlvolle slaaptracker analyseert jou en je slaapkamer tijdens je nachtrust

Bij het in kaart brengen van je nachtrust dacht ik tot vandaag nog vooral aan hoofdbanden, armbandjes of lastige smartphone apps die naast je hoofd liggen. Het Sense systeem is echter hele andere koek. Bijzondere stijlvolle koek, mag gezegd worden.

Drie jaar geleden besloot de 19-jarige Brit James Proud in te gaan op een speciaal aanbod van durfinvesteerder Peter Thiel. Hij ontving een beurs van $100.000, verhuisde naar San Francisco en kreeg de kans om zich op te werken in Silicon Valley.

Dat bleek lastiger dan gedacht. Op zijn 22ste lijkt Proud echter zijn draai te hebben gevonden en het eerste product van zijn bedrijf Hello Inc mag er wezen.

Sense is een stijlvol systeem om je slaap mee te monitoren. In tegenstelling tot apps of armbandjes bestaat Sense uit drie delen die minder impact hebben op je gedrag tussen de lakens.

Het belangrijkste element van Sense is een mysterieus gloeiende bol die een serie aan sensoren bevat om zijn omgeving te analyseren. Temperatuur, lichtsterkte, bewegingen, luchtvochtigheid, geluid en zelfs pollen en stofdeeltjes in de lucht worden door de bol gemeten en doorgestuurd naar de bijbehorende app.

Die app is ook het verzamelpunt van de ‘Sleep Pill’, een piepkleine sensor die je op de zijkant van je kussen kunt spelden. De sensor bevat een accelerometer en is qua functionaliteit het best te vergelijken met de populaire apps die je wellicht al eens geprobeerd hebt op je smartphone. Alleen dan zonder die bonkige smartphone naast je oor, dus.

Zoals gezegd speelt de app op je smartphone een cruciale rol. Elke ochtend toont de app een overzicht van je nachtrust en combineert het de metingen van de twee sensoren: je werd rond half vier even wat wakker, dat had wellicht te maken met de blaffende hond van de buren. Dat geluid is overigens opgenomen, mocht je het willen checken. En je ziet ook dat luchtvochtigheid of temperatuur je onrustig lieten woelen tegen vijven.

wakeup

Overigens een leuk weetje: om het verschil tussen herkennen tussen ‘herrie in je omgeving’ en je eigen – zalige – gesnurk heeft het team van Sense vele honderden ‘snurk-samples’ in de app verwerkt. Veel van deze samples kwamen van YouTube en zorgen er dus voor dat de app je keurige gemeurmel herkent.

Al met al is het niet gek dat de Sense in zijn eerste dag al hard op weg is naar zijn doel van $100.000 op Kickstarter (op het moment van schrijven stond de teller rond de $60K), maar het zachte prijskaartje draagt daar zeker aan bij. Voor $99 tik je al een Sense voor jezelf op de kop maar mocht je geen behoefte hebben op een Kickstarter-variant, is de retail-versie met $129 nog steeds niet belachelijk duur.

Het Sense systeem moet in november van dit jaar op de markt gaan verschijnen.

sense_hardware