Beginnen met hardlopen? Dit zijn de 8 beste apps op een rijtje

De zomer is zo goed als voorbij en dus is het hoog tijd om die goede gewoontes weer op te pakken. En wat is er lekkerder dan dit najaar lekker te gaan hardlopen tussen de dwarrelende herfstblaadjes? Natuurlijk doe je dat niet zonder app op zak, en dus zetten we hieronder de acht handigste en leukste apps om te beginnen met hardlopen voor je op een rijtje.

1. Runkeeper (Android, iOS – gratis)

Verreweg de meest gebruikte app onder hardlopers is de Runkeeper app. Met de app kun je precies bijhouden waar je hebt hardgelopen en hoe snel je rent. Tijdens het hardlopen geeft de app audiofeedback over je snelheid en gelopen kilometers. Na afloop krijg je een uitgebreide rapportage van je run te zien die je kunt delen via Facebook of met je vrienden die ook gebruik maken van Runkeeper.

Runkeeper heeft als grote voordeel dat het te koppelen is met veel andere selftracking gadgets zoals de Withings weegschaal of Fitbit activitytracking. Zo kun je dus ook je gewicht en overige beweging bijhouden in de app en uitgebreide rapportages hiervan krijgen. Deze kosten overigens wel extra geld, je kunt ze kopen via een in-app purchase.

Voor beginnende hardlopers is het erg interessant dat Runkeeper veel aan benchmarking doet: Je kunt je eigen trainingsresultaten bijvoorbeeld vergelijken met andere beginnende lopers. Verder kun je jezelf persoonlijke doelen stellen, en ook andere sporten zoals wielrennen of skiën meten met de app.

Runkeeper is een gratis app met eventuele in-app purchases en te downloaden op iOS en Android.

2. Nike+ Running (Android, iOS – gratis)

Nike_Running_App

Bijna net zo populair als Runkeeper is de Nike+ Running app. De app heeft nagenoeg dezelfde functionaliteiten als Runkeeper (GPS tracking, rapportage achteraf, social sharing en audiofeedback), maar heeft iets meer ingebouwde gamification elementen waardoor ‘het spelletje’ voor jezelf stukken leuker en uitdagender wordt. Zo unlock je nieuwe levels naarmate je meer kilometers gelopen hebt, en krijg je audio feedback van bekende sporters wanneer je een persoonlijke highscore overtreft.

Ook worden je looptijden bijgehouden op een scoreboard waarin ook je vrienden staan, zodat je in één oogopslag kunt zien wie van je vrienden de afgelopen maand de meeste meters heeft gemaakt. Je kunt voor jezelf een trainingsdoel instellen, bijvoorbeeld dat je 6 weken lang 2 keer in de week wil gaan lopen, en krijgt van Nike steeds te zien hoe je dat doel bijna bereikt hebt.

Een andere belangrijke reden om nu te beginnen met Nike+ Running is de nauwe samenwerking die Nike met Apple heeft. Zo kondigde Nike eerder dit jaar aan waarschijnlijk te gaan stoppen met de Nike Fuelband en zijn apps verder te willen gaan optimaliseren voor Apple wearables. De kans is dus groot dat Nike+ Running in 2015 één van de eerste apps is die ook beschikbaar komt voor de Apple Watch. Android Wear smartwatches zullen binnenkort waarschijnlijk ook aan de beurt zijn.

Nike+ Running is een gratis app en te downloaden voor iOS en Android.

3. Runtastic (Android, iOS – gratis)

wp7_English

Een alternatief voor Runkeeper is de Runtastic app. Runtastic maakt niet alleen apps voor bijvoorbeeld wielrenners en wintersporters. Deze app is dus een goede optie als je al je sportdata binnen één aanbieder wilt houden. Net als zijn concurrenten houdt Runtastic nauwkeurig bij waar en hoe hard je gelopen hebt. Dit kun je na afloop bekijken op een Google Maps achtige kaart.

Het dashboard in de app is volledig aan te passen naar je eigen wensen, en je kunt gebruik maken van in de app aangeboden trainingsschema’s. De app is beschikbaar voor iOS, Android, BlackBerry en Windows Mobile devices.

4. Endomondo (Android, iOS, Windows, BlackBerry – gratis)

Schermafbeelding 2014-09-19 om 16.32.03

Endomondo Sports Tracker is een app waarmee je elke sport kunt bijhouden waarbij je een langere afstand aflegt. Dus ook wandelen, wielrennen of snowboarden. De kaartfunctionaliteit is net even iets anders dan bij de andere hier omschreven apps, maar minsten net zo mooi. Net als bij Runkeeper betaal je helaas wel extra als je gebruik wil maken van de beschikbare trainingsschema’s of het instellen van een persoonlijke trainingsdoelstelling. Voordeel is dat Endomondo naast Android en iOS ook geschikt is voor Windows Mobile en BlackBerry gebruikers.

5. Hardlopen met Evy

evy-app-losse-veter-review-losse-veter-training-prijsvraag-1

Eindelijk is hij er dan, de app van de populaire Vlaamsche hardloopcaoch Evy Gruyaert! Bekend van haar motiverende podcasts is de training nu ook als app te downloaden voor de iPhone of iPod Touch. Na Vlaanderen gingen de afgelopen jaren ook vele tienduizenden beginnende hardlopers overstag voor de zoetgevooisde stem van personal coach Evy Gruyaert die je bij elke run sturing en motivatie geeft.

Download de app of podcast op je iPhone of iPod en volg simpelweg de instructies: 1 minuutje lopen, 1 minuutje rust, en zo bouw je je conditie langzaam verder op. Wanneer je er door heen zit, motiveert Evy je om nog even doorzetten. Er zijn podcasts voor een opbouw naar 5 en 10 kilometer beschikbaar via deze website, en de app is sinds begin dit jaar verkrijgbaar voor iOS. De loopschema’s via de app zijn helaas wel alleen tegen betaling te gebruiken.

6. Zombies, Run! (iOS, Android – gratis)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Beginnen met hardlopen is lastig. Vaak denk je dat je geen conditie hebt om het te kunnen of voel je je ’s avonds te moe om nog te gaan sporten. Met Run Zombies Run maak je van hardlopen een spelletje, zodat je erg prestatiegericht wordt om toch te gaan lopen. Elke loop is in wezen een level in deze game, waar het draait om het vermijden van zombies en verzamelen van waardevolle materialen. Hoe sneller en verder je loopt, hoe meer vooruitgang je boekt in de game. Sportief en leuk tegelijkertijd dus.

De app is beschikbaar voor iOS en Android en kost €3,59. Er is ook speciale app voor beginnende hardlopers beschikbaar waarmee je traint naar het lopen van 5 KM, deze kost €1,79 en is er ook voor Android en iOS.

7. Run an Empire (iOS, Android – prijs nog onbekend)

Schermafbeelding 2014-09-19 om 17.30.29

Hou je niet van Zombies? Dan is er ook nog een andere hardloopapp die van rennen een spelletje maakt: Run an Empire. Met de app kun je een territorium in je buurt veroveren door er te gaan hardlopen. Hoe meer en hoe verder je loopt, hoe groter jouw rijk wordt. Sla je je training even een paar weken over? Dan zul je zien dat je buurtbewoners jouw verworven land weer overnemen, tijd om weer aan de slag te gaan!

Helaas is Run an Empire op dit moment nog in ontwikkeling, de app bereikte afgelopen zomer zijn fundinggoal via Kickstarter. De app moet dit najaar beschikbaar komen voor iOS en Android.

8. Map My Run (iOS, Android – gratis)

mmrun-detail

Wil je vooral duidelijk krijgen welke routes je hardloopt? Dan is Map My Run de beste optie. Met deze app wordt op basis van je GPS locatie nauwkeurig in beeld gebracht waar je allemaal hardloopt. De visualisatie van je hardloopgegevens is net weer even anders dan bij Runtastic, Runkeeper en Nike+ Running het geval is, verder zijn veel van de basisfunctionaliteiten (afstand, snelheid, locatie, calorieën, trainingsresultaten in overzicht, social sharing) hetzelfde. Het is dus maar net wat je voorkeur heeft.

Map My Run is gratis beschikbaar voor Android, iOS en Windows Phone.

Andere sporten

Liever aan de slag met een andere activiteit om je conditie te verbeteren? Check dan onze overzichten om te beginnen met skeeleren of de beste apps om te beginnen met wielrennen.

Afbeeldingen: App Store / Shutterstock.com