NSA bespioneerde Noord Koreaanse hackers al voor de aanval op Sony Pictures

Op basis van informatie van de National Security Agengy (NSA) heeft de Verenigde Staten Pyongyang aan kunnen wijzen als schuldige van de aanval op Sony Pictures. Vier jaar geleden is de NSA aan de spionage van Noord Korea begonnen via zogenaamde malware, zo meldt de New York Times.

Dit blijkt uit gelekte documenten van klokkenluider Edward Snowden. In het document wordt beschreven dat de NSA stiekem malware heeft geplaatst om Noord Koreaanse hackers te volgen als onderdeel van een programma uit 2010. Deze informatie heeft ervoor gezorgd dat de VS zo snel de dader heeft kunnen aanwijzen van de aanval op Sony Pictures van afgelopen december.

Normaal gesproken duurt het een tijdje voordat de autoriteiten exact hebben achterhaald wie de dader is van een hack aanval. Daarom was het opvallend dat de VS afgelopen december zo snel met de beschuldigende vinger wees naar Pyongyang.

Het document bevat verder gedetailleerde informatie over de manier waarop de Noord Koreaanse hackers te werk zijn gegaan. Via ‘phishing’ aanvallen hebben de hackers toegang verschaft tot het netwerk van Sony.

Doordat zij de beschikking hadden over persoonsgegevens van een medewerker van Sony is deze aanval niet opgemerkt. Zodoende hebben de hackers twee maanden lang, van september tot en met november, data kunnen opslaan en analyseren van Sony Pictures.

Het snelle aanwijzen van de schuldigen heeft veel wenkbrauwen doen fronsen, maar door de NSA heeft de VS alles ‘live’ mee kunnen kijken. Zo hebben zij het hele proces van de hack kunnen volgen.

James Comey

Voor de FBI was het een lastige zaak, omdat zij deze informatie niet naar buiten mochten brengen. FBI Directeur James Comey zegt hierover het volgende: “Figuring out how to respond was a lot harder.”

Het is echter een raadsel waarom de Amerikaanse autoriteiten de aanval niet hebben voorkomen.