Britse inlichtingendienst heeft mensen mensenrechten geschonden

GCHQ, de Britse inlichtingendienst, is zijn boekje te buiten gegaan.. De door NSA aangeleverde informatie had niet gebruikt mogen worden door de Britse veiligheidsdienst, dat meldt The Guardian.

Sinds klokkenluider Edward Snowden bekend maakte dat zowel de NSA als de GCHQ persoonsgegevens onderschepten is er een stormloop van kritiek ontstaan richting de inlichtingendiensten.

De GCHQ maakt zich schuldig aan het schenden van mensenrechten De uitspraak van de rechtbank liet niets te wensen over. DE GCHQ heeft zich schuldig gemaakt aan het schenden van mensenrechten door op grote schaal gewone burgers te bespioneren. Hiermee is inbreuk gemaakt op de privacy van de gewone burger, aldus de rechter.

GCHQ gebruikte onrechtmatig verkregen informatie

Het grootste probleem zit de rechtbank in het feit dat de GCHQ informatie heeft gebruikt die is verkregen door de NSA. De NSA hoeft zich niet aan dezelfde regels te houden als de GCHQ, waardoor de Britse inlichtingen aan informatie zijn gekomen die zij zelf niet mogen onderscheppen. Hiermee heeft de GCHQ de regels overtreden die de burgers zouden moeten beschermen.

De rechtszaak, aangespannen door onder andere Amnesty International, is slechts één van de vele zaken tegen de Britse inlichtingsdiensten. Binnenkort zullen er nog tientallen andere aanklachten tegen de inlichtingendienst dienen.

Eerder werd al bekend hoe de GCHQ persoonsgegevens wist te onderscheppen door gebruik te maken van een speciaal programma, genaamd BADASS. In december oordeelde de rechtbank nog dat dit systeem niet illegaal was.