Deze drone kan slachtoffers opsporen tijdens rampen

We zagen al eerder dat drones een fantastisch middel kunnen zijn om mensenlevens te redden. Echter is er één groot probleem: hoe voorkom je dat een drone tegen een slachtoffer aan vliegt en nog meer letsel veroorzaakt?

Het Zwitserse bedrijf Flyability heeft hiervoor een slimme oplossing bedacht door de drone in een soort bal te plaatsen. Dat het idee in goede aarde valt is wel duidelijk. Zo won het bedrijf met de GimBall onlangs één miljoen dollar tijdens de ‘Drones for Good’ contest in de Verenigde Arabische Emiraten, aldus Engadget.

De GimBall is een drone met twee propellors in een zachte bal van lichtgewicht koolstofvezels. De bal, die onafhankelijk van de drone kan draaien, zorgt ervoor dat de drone kan ‘stuiteren’ en ‘botsen’ zonder beschadigd te raken en zonder beschadigingen aan te richten.

Vanwege het slimme ontwerp is de drone in staat om door smalle gangetjes en kleine ruimtes te maneuvreren om potentiële slachtoffers te zoeken tijdens een ramp. De ‘bal’ beschermt de slachtoffers tegen eventuele botsingen met de drone, waardoor de drone de slachtoffers niet langer meer extra letsel kan bezorgen.

De drone wordt eenvoudig bestuurd door een GPS locatie door te geven. De drone verplaatst zichzelf vervolgens naar de locatie en zal daarbij gebruik maken van ‘stuiteren’ en rollen.

De mede-oprichter en CTO van Flyability, Adrien Briod, geeft aan dat de drone gemaakt is om al botsend en stotend zijn plaats van bestemming te bereiken. Uitgangspunt daarbij is dat de drone geen letsel en/of beschadigingen kan aanrichten.

De drone is voornamelijk ontwikkeld om mogelijke slachtoffers te zoeken tijdens rampen zoals brand, gasvorming of meltdowns. In deze gevallen is het vaak te gevaarlijk om reddingswerkers te sturen. De drone zou de reddingswerkers nu kunnen helpen om een gebouw te doorzoeken en reddingswerkers gericht te kunnen laten handelen.

safety-drone-1__1_.0