Voormalig Eurocommissaris van ict-zaken Neelie Kroes pleitte er in oktober voor dat Programmeren een verplicht vak op de basisschool wordt. Kroes vindt het belangrijk dat het kinderen apparaten niet alleen passief kunnen gebruiken, maar ook te weten hoe ze werken.
In 2013 bleek uit een onderzoek van de Europese Commissie al dat meer dan 529 000 Europeanen werkzaam in de productie van apps. Kroes noemde het rapport een wake-up call.
It shows a European app economy worth hundreds of thousands of jobs, and generating billions of euros a year. That’s not bad for an economy that, 5 years ago, didn’t even exist.
In Nederland zijn al steeds meer initiatieven om kinderen te leren programmeren. Zo zijn er Hour of Code en CoderDojo. Toch staat het programmeren in Nederland nog in de kinderschoenen. Programmeren is op de meeste scholen in Nederland maar een klein onderdeel van het vak informatica.
In Nieuw-Zeeland werd CodeAvengers opgericht. CodeAvengers is een platform waar iedereen die dat wil, kan leren programmeren. Als je kan lezen, de basis van wiskunde onder de knie hebt en met een computer om kan gaan, dan ben je er klaar voor om programmeren te leren met CodeAvengers.
Het programma is in Nieuw-Zeeland al onderdeel van het lessenpakket. Daarnaast is het in zes talen vertaald en zijn er wereldwijd een miljoen mensen die de lessen volgen. De lessen worden momenteel ook vertaalt naar het Nederlands.
CodeAvengers heeft cursussen over html, css en javascript. Daarmee worden websites, apps en games gebouwd. Terwijl er wordt geleerd, bouwen de deelnemers dus gelijk hun eigen product. Ouders en leraren kunnen de vooruitgang van de kinderen bijhouden. Een cursus duurt 12 uur. Deelnemers kunnen stoppen en beginnen wanneer ze willen. Of ze nu dertig minuten per dag doen, of een heel weekend aan de cursus zitten. Tijdens het leren zijn er challenges om aan mee te doen en kunnen er punten en badges worden verdiend.