Zout water drinken is in de meeste gevallen niet aan te raden, maar het zou zomaar kunnen dat er bin de toekomst toch zeewater uit de kraan stroomt.
Een team van MIT heeft namelijk een draagbaar systeem ontwikkeld dat zout water drinkbaar maakt. Het apparaat werkt op zonne-energie en is dus ook nog eens milieuvriendelijk. De techniek werkt als volgt: de zonnepanelen zorgen ervoor dat de accu van het systeem wordt opgeladen. Vervolgens een elektrodialyse-machine ervoor dat het zout uit het water gehaald wordt, zodat het direct drinkbaar is.
Het idee werd goed ontvangen, want de onderzoekers wonnen al een beurs van 140.000 euro, omdat hun idee mogelijk de watertekorten in ontwikkelingslanden kan verhelpen. Het team van MIT is al bezig met een uitgebreide test in India, waar de machine in 24 uur zorgt voor bijna 8.000 liter schoon drinkwater. Het is nu de bedoeling om dergelijke tests ook uit te voeren in Afrikaanse landen. Het systeem echter ook op andere plekken worden ingezet, want ook de staat Californië zou de techniek willen gebruiken om eventuele watertekorten op te vangen.