Officieel: Brillo is Google’s besturingssysteem voor Internet of Things

Het was een tijdje stil rondom Google en zijn Internet of Things-plannen, maar dat maken de Amerikanen meer dan goed. Brillo wordt Google’s eigen besturingssysteem voor smart homes en krijgt zelfs een eigen taal om je apparaten met elkaar te laten communiceren, genaamd Weave.

Brillo is gebaseerd op Android, het mobiele besturingssysteem van Google. Het is echter ontdaan van allerlei opsmuk en biedt vooral de functionaliteiten die je echt nodig hebt in je smart home, zoals ondersteuning voor WiFi en Bluetooth Low Energy. Dat heeft zo zijn voordelen, want apparaten (je oven, de verlichting, je thermostaat, enz) die met Brillo willen werken hebben geen indrukwekkende hardware nodig.

Weave is misschien wel net zo belangrijk als Brillo, want deze ’taal’ zorgt ervoor dat Brillo-apparaten, smartphones en het internet moeiteloos met elkaar kunnen communiceren. Sterker nog: Android-telefoons hebben het meteen in de gaten als er apparaten met Brillo en Weave in de buurt zijn, dus je hoeft geen moeite te doen om al je apparaten aan elkaar te koppelen.

Ontwikkelaars kunnen in het derde kwartaal van dit jaar met Brillo aan de slag. Weave komt in het vierde kwartaal van 2015 beschikbaar. Wanneer consumenten kennis kunnen maken met de Internet of Things-toepassingen van Google is nog niet bekend.