Syrische Hackers nemen website van het Amerikaanse leger over

Het hackerscollectief Syrian Electronic Army heeft de verantwoordelijkheid opgeëist van de meest recente hack van de website van het Amerikaanse leger. Die website werd maandagavond laat (Nederlandse tijd) overgenomen en liet diverse provocerende uitspraken zien. Kort daarna ging de website uit de lucht.

In een reactie naar CNN laat een woordvoerder weten dat de site inderdaad korte tijd gehackt is geweest: “Een deel van de website is gecomprimeerd. Nadat we dit concludeerde, hebben we de server uit de lucht gehaald om verdere schade en mogelijke diefstal van informatie te voorkomen.”

Niet lang daarna eiste het Syrian Electronic Army de ‘digitale aanslag’ op via Twitter. Het collectief plaatste een screenshot van de website met de melding dat het ‘een van de berichten’ was die men had achtergelaten op de gehackte site.

Het Amerikaanse leger liet kort daarna via Facebook en andere kanalen weten dat het verstandig was om de website Army.mil tijdelijk te vermijden. De publieke website bevat weliswaar geen gevoelige informatie, de site is wel een veelgebruikt portaal voor andere doeleinden.

Hoewel het nog onduidelijk is hoeveel schade het Syrian Electronic Army heeft aangericht, lijkt het duidelijk dat het collectief wederom een gevoelige klap heeft kunnen uitdelen.

De grootste impact had het collectief in 2013, toen het via een valse tweet vanaf het AP Twitter account een persalarm uit liet gaan dat er een aanval was geweest op het Witte Huis. Direct na die tweet zakte de Amerikaanse aandelenhandel met maar liefst 150 punten in 2 minuten, een geschat verlies van $136 miljard.