Onderzoek: berichten-apps gaan abonnement met belminuten overbodig maken

Wie in 2008 had gezegd dat we anno 2015 nog maar zelden zouden sms’en, was waarschijnlijk opgenomen in een inrichting. De omvang van het sms-verkeer bereikte destijds zijn hoogtepunt, maar inmiddels hebben apps als WhatsApp de sms compleet overbodig gemaakt. Dat dreigt nu ook te gebeuren met belminuten.

We bellen namelijk ook steeds vaker via WhatsApp, Facebook Messenger of Facetime, zo stelt het Nederlandse onderzoeksbureau Multiscope. Zij vroegen 1.372 landgenoten naar hun gebruik van instant messengers en kwamen tot de conclusie dat één op de acht telefoongesprekken nu al gevoerd wordt via een messenger-app. Daarbij is WhatsApp (86 procent) de absolute koploper. Skype (19 procent), FaceTime (12 procent) en Facebook Messenger (12 procent) volgen op gepaste afstand.

infographic-instantmessenger2

Multiscope verwacht dat we de komende jaren alleen maar meer gaan bellen via onze databundel, waardoor een abonnement met belminuten minder belangrijk wordt. 86 procent van de smartphone-gebruikers is er namelijk al van op de hoogte dat je kunt bellen via apps en de meerderheid verwacht hierdoor binnen drie jaar geen belminuten meer nodig te hebben.

Dat lijkt misschien wat snel, maar ook sms werd een paar jaar geleden in rap tempo overbodig. Nederlandse providers waren toen te laat om het tij nog te keren, maar lijken nu wel voorbereid op de veranderingen in ons telefoongebruik. Zo is het bij verschillende aanbieders al mogelijk om een abonnement zonder sms’jes of belminuten af te sluiten. Maak daar dus vooral handig gebruik van als je van plan bent om vooral via mobiel internet te gaan bellen.

infographic-instantmessenger1

Er zal overigens nog wel wat moeten veranderen om bellen via apps als WhatsApp echt in te laten burgeren. Je hebt er namelijk niet alleen zelf een databundel voor nodig: ook je gesprekspartner vebruikt MB’s tijdens het bellen. Daar zul je op dit moment nog regelmatig rekening mee moeten houden, want niet iedereen die je belt beschikt over een databundel die groot genoeg is om eindeloos telefoongesprekken te voeren.