De 7 handigste smart home oplossingen die werden aangekondigd tijdens IFA 2015

Samsung SmartThings

Gedurende de IFA in Berlijn werd de ene naar de andere smart home toepassing aangekondigd: ieder bedrijf probeert in te spelen op de Internet of Things-trend met onder andere slimme wasmachines, koelkasten, afstandsbedieningen en bierbrouwers. De onderstaande producten hebben een blijvende indruk gemaakt en kunnen zomaar een grote rol gaan spelen in de smart home van de toekomst.

1. Flic: voor elk apparaat een knop

Flic slimme knop

Als de Flic-knop net zo handig in gebruik is als de promovideo doet voorkomen, zouden deze kleine knopjes wel eens dé innovatie voor de smart home kunnen zijn. De Flic-knop werkt via bluetooth en doet in principe niets anders dan je smartphone opdrachten geven.

Je smartphone stuurt op zijn beurt allerlei huishoudelijk apparaten aan, zo kun je bijvoorbeeld Philips Hue-lampen bedienen of muziek afspelen met één druk op de knop. De knoppen zijn makkelijk te koppelen aan je mobiel en gaan ontzettend lang mee: de batterij hoeft pas na vijf jaar vervangen te worden.

De Flic-knoppen zijn te bestellen via de website van Flic, maar worden pas in november verzonden. Eén Flic-knop kost 40 dollar en je kunt er drie bestellen voor 100 dollar.

2. Dit koffiezetapparaat ziet hoe vrolijk je ’s ochtends bent

Koffiezetapparaat

Een sterke kop koffie als je fronst naar je koffiezetapparaat: het is mogelijk door 3D-camera’s met RealSense-technologie van Intel. Op de IFA-stand van het Duitse DigitalStrom werd een normaal koffiezetapparaat uitgebreid met een 3D-camera. Die camera kan niet alleen personen herkennen, maar met RealSense kan het ook allerlei details waarnemen waardoor het weet of je vrolijk of chagrijnig bent en past de koffie op je gemoedstoestand aan.

Deze ontwikkeling geeft goed weer hoe de Internet of Things-trend op een personelijke en vriendelijke manier ingevuld kan worden. Het is onwaarschijnlijk dat deze variant van het koffiezetapparaat echt in de winkels komt te liggen, maar het geeft uitstekend weer waar we de aankomende tijd naar uit kunnen kijken. De RealSense-technologie wordt niet alleen voor deze toepassing gebruikt, ook MasterCard en bepaalde games maken op een bijzondere manier gebruik van deze techniek.

3. Spin Remote / Nuimo: universele afstandsbedieningen voor slimme apparaten

Spin Remotes

De Spin Remote en Nuimo zijn beide universele afstandsbedieningen die speciaal ontwikkeld zijn voor het aansturen van allerlei slimme apparaten. Beide zijn zeer simpel in gebruik en reageren op een draaibeweging, zodat je makkelijk het volume van je TV aan kunt passen, de lichten kunt dimmen of de temperatuur in een kamer kunt veranderen.

De Nuimo heeft iets geavanceerdere techniek: het apparaat reageert namelijk op handbewegingen zodat je zonder de afstandsbediening aan te raken verschillende slimme apparaten kunt aansturen. De Spin Remote kun je ronddraaien, op een overvlakte of in de lucht en op deze manier kun je verschillende acties uitvoeren zonder je smartphone aan te raken.

Beide universele afstandsbedieningen hebben op deze manier een compleet eigen stijl, waar de Nuimo geavanceerde oogt, maar daardoor waarschijnlijk ook iets complexer werkt.

De Nuimo kost ongeveer 140 euro en is dit najaar verkrijgbaar. De Nederlandse Spin Remote kost 129 euro en ligt in januari 2016 in de winkels.

4. SmartThings: het hart van je slimme huis

Samsung SmartThings

SmartThings is Samsungs Internet of Things-platform. Het bedrijf raakte tijdens de persconferentie op de IFA in Berlijn niet uitgepraat over hoe deze ontwikkeling het leven van mensen aangrijpend gaat veranderen. Vanaf 10 september is de smarthub van Samsung verkrijgbaar en dit kleine vierkante doosje stuurt in het huis allerlei slimme apparaten aan, die overigens wel de SmartThings-standaard moeten ondersteunen.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Flic-knop of één van de universele afstandsbedieningen combineert de SmartThings-hub de sensoren van verschillende apparaten. SmartThings kan bijvoorbeeld de informatie van je smartphone, zoals je locatie, combineren met de aansturing van je verwarmingsysteem of koffiezetapparaat. Zo kun je niet alleen apparaten bedienen, maar reageert het huis als een persoon op jouw acties.

De SmartThings-hub is via de website van het bedrijf te bestellen voor 100 dollar.

5. Brewie: zelf thuis bierbrouwen

Slimme Bierbrouwer

De slimme bierbrouwer Brewie maakt thuis bierbrouwen een stuk makkelijker en minder tijdrovend. Op de traditionele manier kost bierbrouwen veel tijd (10 uur per brouwsel) en neemt de traditionele apparatuur veel ruimte in beslag. Met de doosvormige Brewie kun gebruikmaken van bestaande recepten en geeft het je een seintje als je handmatig iets moet doen.

Beginners kunnen makkelijk uit de voeten met bestaande recepten en kunnen ingrediënten bestellen via de site van Brewie. Voor experts is het gemakkelijk om zelf recepten te proberen en de Brewie zorgt ervoor dat je recepten 100 procent accuraat meerdere keren kunt brouwen.

De slimme bierbrouwer houdt zichzelf schoon. Het fermentatieproces, waar het bier weken op een constante temperatuur opgeslagen moet worden, is iets wat Brewie nog niet kan. In oktober begint de (tweede) crowdfunding-campagne op Indiegogo. Als je hem als eerste wilt bestellen kun je aanmelden via de website van Brewie.

6. DoorBird: een veiliger huis met deze slimme bel

Slimme bel

De gedachte achter de DoorBird is simpel: door een slimmere bel/deur is je huis een stuk veiliger. De DoorBird is een combinatie van een intercomsysteem, een smartlock en een beveiligingscamera. Het apparaat wordt naast de deur gemonteerd en is via wifi te bedienen. Zo kun je door de 180-graden camera kijken wie er voor je deur staat, zelfs als je niet thuis bent. Mits je een elektronisch slot hebt kun je ook de deur openen via je smartphone en is de smartphone te gebruiken als bel.

Er zijn verschillende variaties van de DoorBird te verkrijgen, maar ze werken in grote lijnen allemaal hetzelfde. De app ziet er gelikt uit en het DoorBird-systeem is uit te breiden met allerlei extra beveiligingsopties. De minst dure optie kost momenteel 350 euro en is te bestellen via de website van DoorBird.

7. SmartThinQ: Sensoren voor je minder slimme apparaten

LG SmartThinQ

De SmartThinQ-sensoren van LG maken van apparaten die al in je huis staan slimme apparaten. De sensor kan namelijk allerlei data verzamelen, zo kun je het monteren op je wasmachine en ziet de SmartThinQ wanneer een was klaar is door trillingen waar te nemen. Het apparaat zorgt er dan voor dat je een notificatie op je smartphone krijgt als het iets waarneemt.

Het enige gebrek aan het product van LG is dat de SmartThinQ enkel gegevens kan waarnemen, maar niet actief apparaten aanstuurt. Daarom is het apparaat een goede tussenoplossing om bestaande apparaten mee te laten doen in de smart home, maar is het geen vervanging voor bijvoorbeeld een slimme wasmachine.

Meer toffe dingen die we op de IFA zagen

De 6 opmerkelijkste gadgets van de IFA 2015
De 5 mooiste smartwatches die werden aangekondigd tijdens IFA 2015