Met welke grote innovaties komt Apple morgen?

Apple-fans kijken er al weken naar uit, maar ook de rest van de techindustrie en media is er druk mee: morgen houdt Apple weer een perspresentatie. Het jaarlijkse septemberevenement is al jaren de plek waar de nieuwe iPhone wordt geïntroduceerd, maar regelmatig toont Apple er ook andere producten. Een jaar geleden werd bijvoorbeeld de Apple Watch geïntroduceerd. Het exacte programma is officieel geheim, maar inmiddels is er al heel veel uitgelekt. Wat zijn de grootste innovaties waar Apple mee komt?

Force Touch

De iPhone 6S en iPhone 6S Plus zullen op zichzelf staand niet echt revolutionaire producten zijn. Het toestel zal sneller zijn, de camera zal beter zijn (en mogelijk 4K-video kunnen opnemen) en met een beetje geluk ondersteunt hij ook 4G+. Daarnaast gaat het gerucht dat er voor de liefhebbers, naast de gouden versie, ook een rosé gouden versie van het toestel uitkomt.

De enige echte vernieuwing zal waarschijnlijk Force Touch zijn. Een techniek die Apple in een recordtijd weet uit te rollen over al zijn producten. Waar het bij retinaschermen jaren duurde om die overal in te krijgen (en op de 21,5 inch iMac en Cinema Displays  wachten gebruikers nog steeds), zit Force Touch nu al in de Apple Watch, Macbook en Macbook Pro. Daar komt nu dus de iPhone bij.

Force Touch

Met Force Touch kan het scherm van de iPhone meten hoe hard je drukt en ook een soort klik genereren om te laten voelen dat je drukt. Volgens de laatste geruchten zou de techniek in de iPhone nog iets geavanceerder zijn dan bijvoorbeeld in de Apple Watch. Daarbij kun je tappen of drukken. Het scherm van de iPhone 6S zou het verschil kunnen bepalen tussen gewoon tappen, drukken en hard drukken. Vanwege deze 3 dimensies zou Apple het scherm van de nieuwe iPhone ‘3D Touch Display’ gaan noemen, claimt de vaak goed ingevoerde Apple-site 9to5mac.

Op de Apple Watch wordt Force Touch gebruikt om binnen een app een menu met opties op te roepen. Op de iPhone is het logischer om het mogelijk te maken snel functies op te roepen binnen een app. Zo zou je bijvoorbeeld met één druk vanuit Apple Maps de navigatie naar een locatie kunnen starten of een app direct op een bepaalde tablet kunnen openen door hard te drukken. Hoogstwaarschijnlijk zal Apple morgen in zijn presentatie uitgebreid demonstreren wat er mogelijk is met het ‘3D Touch Display’.

Overigens is Apple niet helemaal de eerste met Force Touch in een smartphone. Android ondersteunt het al jaren softwarematig, maar het wordt maar door een beperkt aantal apps toegepast en het is beperkter dan een implementatie middels hardware.

Maar ook op het gebied van hardware was een ander bedrijf Apple voor. Huawei, een Chinese fabrikant die er om bekend zich graag te laten inspireren door Apple, kondigde vorige week op de IFA een smartphone aan met Force Touch. Maar een echt nuttige toepassing kon het bedrijf niet demonstreren en het toestel komt ook pas later op de markt dan de andere nieuwe toestellen van Huawei. Het bedrijf wilde overduidelijk even eerder zijn met hun aankondiging dan Apple en dat is ze gelukt.

Apple TV

Hoewel het grote publiek uitkijkt naar de iPhone 6S, is de introductie van de nieuwe Apple TV eigenlijk veel spannender. Acht jaar na de eerste introductie en drie jaar nadat de huidige versie op de markt kwam, maakt Apple eindelijk een echte stap met dit product. De Apple TV wordt van een mediastreamer (Airplay, iTunes en Netflix) een device binnen het app-ecosysteem van Apple. Dat wil zeggen dat er een SDK wordt gelanceerd die ontwikkelaars de mogelijkheid geeft om apps de bouwen (en verkopen) voor de Apple TV.

Apple TV

Dat is een grote stap, waarmee de Apple TV zelfs een concurrent zou worden voor een spelcomputer als de Wii U van Nintendo. Al zitten er wel nog flink wat haken en ogen aan om een Apple TV met App Store daadwerkelijk te laten slagen, legde ik vorige week al uit.

De Apple TV zal verder Siri gaan ondersteunen en een uitgebreide nieuwe afstandbediening krijgen met ingebouwde bewegingssensoren, die ook app-bouwers kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld gamebesturing (vergelijkbaar met de Wii Mote van Nintendo).

Een groot gemis zou de ondersteuning voor 4K zijn. Inmiddels is de televisie-industrie al erg ver met het in de markt zetten van deze techniek en rolt Netflix de ondersteuning ook al uit. Maar bij Apple zullen we het voorlopig moeten doen met ouderwets HD.

Ook de streamingdienst waar Apple aan zou werken, met zowel live als on-demand content zal morgen ook nog niet worden aangekondigd. Volgens de laatste geruchten moeten we daarvoor wachten op volgend jaar.

Tim Cook

Is dat alles?

Op zich kan Apple met een iPhone en de Apple TV prima een aankondiging vullen. De afgelopen jaren kwam het bedrijf in oktober ook nog altijd met een tweede perspresentaties waarin nog meer nieuwe producten werden aangekondigd. De vraag is of dat dit jaar ook zo is of dat Apple de compleet feestdagenlijn morgen in één keer gaat neerzetten.

Als dat het geval is dan tovert Apple morgen ook nog even een grote iPad Pro (met Force Touch) en een nieuwe iPad mini uit de hoge hoed. En Apple zou dit najaar ook nog wat nieuwe bandjes voor de Apple Watch willen lanceren.

Daarnaast heeft Apple voor de zomer al een heleboel software updates aangekondigd en die zullen na de aankondigingen van morgen vrij snel beschikbaar zijn. Het gaat om iOS 9 met een proactieve Siri en multitaskfuncties voor de iPad en de eerste update voor de Apple Watch, Watch OS2, die de grootste bezwaren van gebruikers moet verhelpen. Ook Macs krijgen een update met OSX 10.11.