Ook Honda krijgt goedkeuring voor zelfrijdende auto op openbare weg

In navolging van Google, Tesla, Mercedes-Benz en BMW heeft nu ook het Japanse Honda goedkeuring gekregen van de staat Californië om met een zelfrijdende auto op de openbare weg te rijden. Daarmee zijn er nu in totaal 10 automerken die goedkeuring hebben mogen ontvangen.

Daarmee is echter niet direct gezegd dat we heel snel een zelfrijdende auto van Honda of dochteronderneming Acura gaan spotten in het openbaar.De Japanse autofabrikant lijkt namelijk het pad te volgen van vele traditionele autofabrikanten, waarbij we de komende jaren vooral veel geavanceerde technologie kunnen verwachten om de (menselijke) bestuurder te ondersteunen.

Niet dat Honda het rustig aan doet: het bedrijf heeft intussen een zwaar beveiligd testcircuit tot zijn beschikking in Californië, net buiten San Francisco. Honda sluit zich echter nog niet aan bij Google en andere autofabrikanten, die stellen dat een volledig autonoom voertuig in 2020 de weg op zou kunnen.

In de VS hebben naast Californië ook de staten Michigan, Florida en Nevada de inschrijvingen geopend voor autofabrikanten die op de openbare weg willen experimenteren met autonome voertuigen. Hoewel sommige staten hun uiterste best doen om fabrikanten te lokken (Michigan werkt zelfs aan een complete ’test stad’), lijken veel merken toch te kiezen voor Californië als uitvalbasis. Dat heeft vooral te maken met de aanwezigheid van ontzettend veel kennis op het gebied van (digitale) technologie en dan met name kunstmatige intelligentie.