TomTom claimt doorbraak voor verdere ontwikkeling zelfrijdende auto’s met RoadDNA

Het Nederlandse bedrijf TomTom komt heeft een systeem ontwikkeld waarmee de positie van een auto op de weg realtime in kaart kan worden gebracht. Dit systeem, RoadDNA, kan helpen bij de verdere ontwikkeling van zelfrijdende auto’s.

Voor RoadDNA maakt het bedrijf met een 3D-camera beelden van de wegen en de omgeving, deze wordt omgezet in een 2D-weergave waarin enkel de voor de positiebepaling benodigde patronen zichtbaar zijn. Hierdoor is het mogelijk om de data op te slaan in auto’s zonder dat deze gigantische hoeveelheden data hoeven op te slaan.

Zo ziet een weg eruit voor RoadDNA

Door de opgeslagen data te vergelijken met realtime data van sensoren in auto’s kan de exacte positie van de auto worden bepaald. Ook hierbij is het belangrijk dat de data over de weg zo compact mogelijk is opgeslagen, want de bepaling moet natuurlijk continu gebeuren in een zeer korte tijd (de locatie van een auto op de weg verandert immers de hele tijd).

Deze stap is ontzettend belangrijk voor de verdere ontwikkeling van zelfrijdende auto’s, volgens TomTom-baas Harold Goddijn:

We weten dat de toekomst van geautomatiseerd rijden afhangt van de mogelijkheden van een auto om continu te weten waar hij zich precies op de weg bevindt. TomTom RoadDNA is de enige technologie in zijn soort die zeer precieze localisatie kan bieden op een effeciënte en goedkope manier.

De techniek zou in zelfrijdende auto’s gecombineerd moeten worden met een ander product van TomTom: HAD Maps. Dat zijn 3D-kaarten van de weg en zijn omgeving inclusief details zoals vangrails, belijning en de geldende maximum snelheid. De slimme auto heeft door de combinatie van beide technieken de beschikking over alle details van de weg en zijn eigen exacte locatie op de weg.