Wat weten Facebook en Google over jou? Dat kun je zelf controleren

Dagelijks wordt er een tal van data over ons verzameld. De website Heel Holland Transparant toont wat er met die data gedaan wordt. De data wordt bijvoorbeeld gebruikt om profielen van ons op te stellen. Deze profielen worden daarna gebruikt voor het optimaliseren van advertenties. Benieuwd naar welke data erover jou bekend is? Facebook en Google maken het vrij gemakkelijk om deze, soms bizarre, informatie op te vragen!

Facebook

Door akkoord te gaan met de voorwaarden die Facebook stelt, machtig je Facebook om gegevens die jij op je profiel publiceert op te slaan. Facebook doet dit omdat het verdienmodel gebaseerd is op inkomsten vanuit advertenties. Door persoonlijke informatie kunnen advertenties beter toegespitst worden op een bepaalde doelgroep. Hierdoor kan er een beter rendement uit de advertenties gehaald worden en betekent dit automatisch meer inkomsten voor Facebook.

Je kunt de gegevens die Facebook over jouw heeft verzameld, downloaden door op de pagina rechtsboven op instellingen te klikken. Onderaan het scherm genaamd ‘algemene accountinstellingen’ klik je op ‘Een kopie downloaden van je Facebook-gegevens’. Hierna klik je op de groene knop met ‘Archief downloaden’. Controleer je mail en download de zip-file!

Een klein moeite met een bizarre inhoud. Naast dat al je geüploade foto’s en video’s zichtbaar zijn, is er bijvoorbeeld een bestand met ‘advertentie-onderwerpen’. Hierin staan bij mij onder andere de woorden ‘death’, ‘weapon’ en ‘Eminem’. Misschien moet ik toch eens gaan nadenken over hoe ik mijzelf ga verantwoorden bij de FBI.

Daarnaast vind je ook al je gevoerde gesprekken (sentiment!) en advertenties die je ooit hebt aangeklikt. Mijn lijst met advertenties die ik ooit heb aangeklikt bestaat voornamelijk uit feesten en evenementen. Ik vraag me af of Facebook hierop inspeelt door mij dan ook (bijna) alleen maar advertenties van feesten en evenementen te tonen?

Google

Google werkt net als Facebook via een verdienmodel dat is gebaseerd op de inkomsten vanuit advertenties. Jij mag gratis gebruik maken van de diensten die Google levert en in plaats daarvoor mogen zij jouw gegevens verzamelen en verkopen.

Hoe meer gegevens Google van jou verzamelt, des te beter kunnen zij advertenties naar aanleiding van jou interesses tonen. Hierdoor kan Google weer een hogere prijs aan hun adverteerders vragen, omdat de advertenties perfect de doelgroep bereiken.

Om te zien welke gegevens Google allemaal van jou verzameld, kun je heel gemakkelijk hier klikken. Ook Google verstuurt jouw een mail met alle informatie die over jou verzameld is en daarbij een opgesteld adverteerders profiel.

Waar ik nooit over na had gedacht was dat ik via mijn telefoon ook ingelogd ben via Google. Alles wat ik bijvoorbeeld op mijn telefoon in mijn notities heb gezet, vind ik net terug in de map met gegevens die ik net heb gedownload!

Datahandelaren

Toch zijn Facebook en Google niet de enige die onlangs gegevens van jou bezitten. De Correspondent publiceerde onlangs een artikel over datahandelaren. Volgens het artikel halen deze handelaren jouw gegevens voornamelijk uit openbare bronnen zoals de Kamer van Koophandel (KvK), het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Kadaster.

Het achterhalen van de informatie die datahandelaren over jouw verschaffen, is een stuk moeilijker. Toch heb je het recht om te weten wat voor een bedrijven (datahandelaren) voor een informatie over jou bezitten. Daarnaast geeft de Wet Bescherming Persoonsgegevens je het recht om te controleren of de gegevens juist, volledig, relevant en rechtmatig zijn.

Bits of Freedom heeft een tool ontwikkeld waarmee het makkelijker is gemaakt om jouw gegevens op te vragen bij datahandelaren. Er zijn zo’n 200 bedrijven geselecteerd die je in drie eenvoudige stappen om jouw gegevens kan vragen. De brief die de tool opstelt print je uit en voeg je samen met een kopie van je identiteitsbewijs naar het desbetreffende bedrijf.