Eric Schmidt bevestigt mogelijke samenvoeging van Android en Chrome OS

Een samenvoeging van Android en Chrome OS zou volgens Alphabet-topman Eric Schmidt in de toekomst zeker niet onmogelijk zijn. Dat stelde de Amerikaan eerder vandaag tijdens een presentatie in Beijing.

“Technologie kan altijd evolueren tot een punt waar je het ene stuk technologie kan verpakken in het andere stuk”, zo liet Schmidt eerder vandaag weten tijdens de TechCrunch Beijing Summit.

Geruchten

De topman reageert daarmee op geruchten van vorige week, waarin bronnen rond Google wisten te melden dat er hard gewerkt wordt aan een samenvoeging van beide besturingssystemen. Chrome OS, ooit speciaal in het leven geroepen voor laptops, zou dan onderdeel gaan worden van Android, het besturingsysteem voor smartphones en tablets.

Google probeert al enkele jaren door te breken op de markt voor laptops met hun relatief goedkope Chromebooks. Deze compacte laptops worden vaak gebouwd door leveranciers als Dell, Acer en Toshiba. Echt doorbreken wil het besturingssysteem nog niet, slechts 3.5 procent van alle verkochte laptops vorig jaar draaide op het besturingssysteem.

Dat Schmidt zich kan voorstellen dat beide besturingssystemen ooit samengevoegd zullen worden, betekent nog niet automatisch dat het ook echt op het punt staat te gebeuren. Toch ziet de Amerikaan ook in dat Android, Chrome OS en HTML5 beter met elkaar zouden moeten samenwerken.

“Ik denk dat de verschillen vandaag de dag zo ‘hardcoded’ zijn, dat mag in de toekomst wel wat minder”, aldus Schmidt. De topman voegde daar aan toe dat een overbrugging van verschil er voor kan zorgen dat de software een grotere doelgroep kan bedienen.

Desktopkiller

De houding van Schmidt mag weinig verrassend worden genoemd. Al geruime tijd circuleert de vraag of smartphones en tablets uiteindelijk de desktopkillers zullen gaan worden.

Recent haalde Microsoft nog de koppen door hun Windows 10 universeel te gaan aanbieden voor smartphones, tablets, dekstops en zelfs connected devices. Maar ook Samsung werkt hard aan het vervagen van grenzen tussen verschillende apparaten.

Na de introductie van iPhone 5s in 2013 werd al duidelijk dat er een volgende stap werd gezet: smartphones kregen de beschikking over een zelfde, 64 bits, architectuur als laptops en desktops. Dat biedt mogelijkheden, waarbij we niet om dit prikkelende patent van Apple heen komen: de tablet of smartphone als computer in een scherm.

Nu de vorm en functionaliteit van smartphones en tablets ons de komende jaren wellicht steeds minder vaak zal gaan verbazen, zal de echte innovatie onder de motorkap moeten gaan plaatsvinden. Hard- én software!