De ’teleporteermachine’ van Facebook komt in 2025 op de markt

Virtual Reality

Een onderzoeksteam bij Facebook werkt aan een speciale teleporteermachine, die in 2025 op de markt moet komen. Hiermee wil Facebook mensen het gevoel geven dat ze overal kunnen zijn, ongeacht waar ze wonen. Daarbij gaat virtual reality een grote rol spelen.

Facebook-CTO Mike Schroepfer beschrijft de teleporteerplannen als volgt:

Facebook wil een apparaat maken waarmee je overal met iedereen kunt zijn, ongeacht waar je op aarde bent.

Daarvoor wil hij gebruikers naar andere plekken op de wereld teleporteren. Verwacht echter niet dat je met lijf en al op compleet andere locaties wordt gematerialiseerd: eerst wil Facebook je alleen laten denken dat je wordt geteloporteerd. Dat willen ze voor elkaar krijgen met een VR-ervaring die zo echt aanvoelt, dat je het gevoel hebt echt ergens te zijn.

Daarmee heeft Facebook zich een duidelijk doel voorgenomen: het bedrijf in 2025 een VR-bril uitbrengen die zo geavanceerd is, dat je geen onderscheid meer kunt maken tussen de virtuele en echte wereld. Dat is op het moment nog niet het geval: zet je vandaag een VR-bril op, dan bestaan de meeste omgevingen nog uit grove polygonen en zie je een ‘raster’ over de omgeving heen.

Facebook zal samen met Oculus grote, technologische stappen moeten maken, maar ze moeten ook flink aan de bak om al die echte omgevingen vast te leggen. Daarvoor gaat Facebook aan de slag met filmstudio’s, maar ook met gebruikers. Eerder dit jaar kocht Facebook het bedrijf Surreal Vision, waarmee iedereen zijn eigen omgevingen kan vastleggen.