Nederlandse drugdealers verdienden 32 miljoen euro op het dark web

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) hebben Nederlandse drugsdealers 32 miljoen euro verdiend in een periode van drie jaar op het zogenaamde dark web. Op Silk Road, en later Silk Road 2, konden gebruikers anoniem drugs kopen en verkopen via het Tor-netwerk. Dat maakte het OM bekend op een congres waar opsporingsinstaties van verschillende landen bijeen kwamen om te spreken over betere aanpakken van onder andere de online drugshandel.

Nederlanders waren vermoedelijk erg actief op anonieme marktplaats: het OM meldt dat Nederlandse drugdealers goed waren voor 10 procent van alle verkopen van Silk Road 2. Voor overheidsinstanties is het dark web een nachtmerrie, gebruikers zijn nauwelijks op te sporen. Dat komt door de opzet van het zogenaamde Tor-netwerk, door de informatie van gebruikers via bepaalde servers om te sturen kunnen overheidsinstanties of andere bedrijven niet zien vanaf welke fysieke locatie gebruikers de website bezoeken.

De marktplaatsen waarop drugs, vuurwapens en in sommige gevallen ook huurmoordenaars waren te kopen/huren zijn een groot onderdeel van het bekender worden van het dark web en de bijbehorende Tor-browsers. De eerste versie van de Silk Road werd in 2013 offline gehaald door de FBI, maar al snel volgden er nieuwere versies van de marktplaats. In een uitgebreid artikel op Wired kun je lezen hoe de FBI precies in staat was om de Silk Road offline te halen.