Filmbedrijven gaan volgend jaar beginnen met boetes uitdelen

De Nederlandse filmbedrijven zijn er klaar voor om volgend jaar te beginnen met het uitdelen van boetes aan mensen die films illegaal downloaden. Volgens Willen Pruijssers, eigenaar van filmdistributeur Dutch FilmWorks, zijn de ip-adressen van illegale downloaders al bekend en hoeven ze alleen de fysieke adressen achter deze ip-adressen nog te achterhalen.

Pruijssers liet aan het BNR weten dat er alleen al in Nederland €235 miljoen verlies wordt geleden door het illegaal downloaden van films, bijvoorbeeld door Popcorn Time. Pruijssers laat weten dat dit ongeveer tweederde van de totale omzet van de Nederlandse filmindustrie bedraagt.

Nederland staat op een vijfde plek in de wereld als het gaat om het illegaal downloaden van films. Boven Nederland staan Griekenland, Australië, Rusland; Italië staat op nummer één met de meest illegaal gedownloadde films.

Downloadverbod

Sinds vorig jaar april geldt in Nederland een downloadverbod voor auteursrechtelijk beschermde content. Daarom is de filmindustrie nu in de mogelijkheid om de illegale downloaders aan te pakken.

Volgens Pruijssers is er nu al bekend dat een bepaalde film bijvoorbeeld 33.000 keer is gedownload. Hierbij zijn alle 33.000 ip-adressen nu al bekend. Het enige dat de filmbedrijven dan nog moeten doen is het aanschrijven van Internet Service Providers (ISP’s) als Ziggo en KPN voor medewerking. Zij weten wie er daadwerkelijk achter een ip-adres zit. Ziggo heeft echter eerder al aangegeven niet te zullen meewerken aan de verzoeken zonder rechtelijk bevel.

Als de ISP’s meewerken krijgt de illegale downloader in hoge waarschijnlijkheid eerst een waarschuwing. Daarop volgt een schikkingsvoorstel van 150 euro. Mocht er door worden gegaan met het illegaal downloaden dan komt er een rechterlijke vervolging volgens Pruijssers, net zoals met het uitschrijven van verkeersboetes gebeurt.

Update (16:15): Computeridee heeft naar aanleiding van de uitspraken van Pruijssers contact gehad met de providers KPN, Ziggo, Tele2 en Zeelandernet/Delta. Alle providers denken hetzelfde over de ‘samenwerking’ met de Nederlandse Filmmaatschappijen en weigeren allemaal om aan zo’n verzoek zonder gerechtelijk bevel mee te werken. De woordvoerder van Ziggo laat weten:”Het is heel simpel: Ze kunnen het wel willen, maar zonder gerechtelijk bevel geven wij geen gegevens van klanten af”.