Facebook gaat de hardware achter de kunstmatige intelligentie-server genaamd Big Sur publiekelijk toegankelijk maken. Eén van de doelen is het kunnen ontwikkelen van een hardware-standaard voor kunstmatige intelligentie.
Re/code laat weten dat de Big Sur-servers twee keer zo snel zijn als de voorgaande systemen die Facebook gebruikte. Daarnaast kunnen ze per apparaat meer informatie opslaan. De servers worden onder andere gebruikt om te kiezen welke content op Facebook-tijdlijn kom te staan. Ook spraakherkenning, taalherkenning en fotozoekopdrachten worden met behulp van de Big Sur-hardware uitgevoerd.
Facebook heeft nu de blauwdrukken van de Big Sur-servers openbaargemaakt, zodat anderen ermee aan de slag kunnen. Hiermee hopen ze dat de technologie zich sneller ontwikkelt, waar Facebook uiteraard zelf ook van profiteert.
Dit is echter niet de enige reden. Een tijd geleden maakte Facebook de software achter de Big Sur-servers al toegankelijk voor anderen, waardoor bedrijven nu in staat zijn om het hele systeem, hardware en software, na te bouwen.
Yann LeCun, baas van Facebook’s onderzoeksteam laat weten dat het financiële aspect een ander doel is van het toegankelijk maken van de hardware. Wanneer andere startups of grote bedrijven dezelfde hardware gebruiken zal deze uiteindelijk goedkoper worden. LeCun laat weten: “Dit is een manier om fabrikanten te laten weten: dit is wat we gebruiken, dit is wat we nodig hebben.”