Eind november kreeg Nederland er een nieuwe bank bij: Bunq. Bunq heeft geen fysiek kantoorwaar je langs kunt gaan en geen eigen pinautomaten; er is zelfs geen site om te internetbankieren. Bunq is slechts een app die je kunt downloaden, waarmee je automatisch je eigen Bunq-rekening opent. Wat doet Bunq anders dan de andere banken en wat betekent dit voor de toekomst?
Naast je eigen rekening kun je een bankpas aanvragen voor 9 euro en kun je verschillende rekeningen aanmaken, waar je bijvoorbeeld met meerdere mensen bij kan. Via de app kun je daarnaast instellen van welke rekening er betaald moet worden met jouw pas.
Het belangrijkste is misschien wel dat er geen abonnementskosten aan verbonden zijn. Zo betaal je niks voor je Bunq-account, niks voor je Bunq-rekening en betaal je niks voor het uitvoeren en ontvangen van betalingen en betalingsverzoeken.
Waar je wel voor betaalt zijn pinbetalingen en geldopname. Zo betaal je binnen het eurogebied 4 cent per pinbetaling en 8 cent voor een geldopname. Je kunt je afvragen wat dan goedkoper is: 4 keer geld pinnen per maand + een aantal keer je boodschappen pinnen of een abonnement bij bijvoorbeeld de Rabobank voor 2,30 euro per maand.
Bunq presenteerde zichzelf op het perfecte moment, vlak nadat Rabobank zijn app een dramatische update gaf en mensen in twijfel bracht om over te stappen naar een ander bank. Eerder liet NOS al weten dat zo’n 40 procent van de mensen twijfelde om een nieuwe bank te zoeken nadat er bekend werd gemaakt dat de top van ING en ABN Amro een flinke salarisverhoging zou krijgen.
Overstappen van bank
Toch stapt volgens het artikel slechts 0,4 procent van de rekeninghouders jaarlijks over naar een nieuwe bank. Eén van de redenen is vaak het ingewikkelde proces dat doorlopen moet worden als je wilt overstappen naar een bank. Je kunt bijvoorbeeld je rekeningnummer niet meenemen. Maar waarom wil je eigenlijk overstappen naar een nieuwe bank?
Banken spelen een enorme rol in het economisch verkeer en lenen simpelweg het geld dat jij op je spaarrekening zet, uit aan ondernemingen en mensen. Banken verdienen geld met jouw geld. Dit proces is al jarenlang hetzelfde en is nooit op te schop gegaan. De financiële sector wordt dan ook vaak de meest traditionele en conservatieve sector genoemd. Toch lijkt het erop dat de economische crisis, tezamen met zaken als crowdfunding, bitcoins, blockchains en robotisering, een balletje heeft laten rollen en misschien wel gaat resulteren in een gigantische verandering in bankenland.
Zoals Rutger Bregman in zijn nationale actie ‘Ik stap deze week over van bank. Doe je mee?’ al aangaf: geen enkele bank is perfect. Voor iedereen is er een bank die persoonlijk beter aansluit op zijn of haar behoeften. Volgens Bregman is het belangrijkste echter dat mensen laten zien dat ze het niet eens zijn met de gigantische bonussen die banklieden verdienen en dat diezelfde banken als waar zij werken daarna weer overeind moeten worden gehouden met ons belastinggeld.
Eén van de eerste signalen naar de banken was de opkomst van crowdfunding-platformen. Nadat de economische crisis de kop opstak werd het voor ondernemingen steeds moeilijker om bijvoorbeeld een startkapitaal van de bank te krijgen. Er werd daarom creatief nagedacht over hoe er op dit probleem kon worden ingespeeld en daaruit ontstonden crowdfunding-platformen als IndieGoGo en Kickstarter. Hiermee is gelijk goed te testen hoe een concept aanslaat bij het publiek en of er animo voor is. Banken blijken absoluut niet noodzakelijk te zijn voor het uitdelen van investeringen, zoals dat vroeger wel het geval was.
Bitcoins
Niet veel later was daar in één keer de opkomst van de bitcoin. Bitcoin is een virtuele munteenheid, een zogenaamde cryptocurrency, die vaak gewaardeerd wordt aan de hand van andere munteenheden. Bitcoins worden daarom bijvoorbeeld uitgedrukt in Amerikaanse dollars en kun je gebruiken als online betaalmiddel.