Het Amerikaanse Netflix-aanbod kijken via een proxy? Dat kan niet meer

Als je series of films wilde bekijken die in Nederland niet op Netflix staan, maar in de VS wel, dan kon je tot nu toe simpelweg een proxy gebruiken. Voor sommige mensen een uitkomst, omdat ze op die manier op een semi-legale wijze content konden bekijken die legaal (nog) niet beschikbaar is in Nederland. Maar helaas: er komt een einde aan.

Het is vrij normaal dat videodiensten systemen gebruiken die proxy-gebruik detecteren en blokkeren. Netflix gaat dat nu ook doen. Dat terwijl de dienst sinds vorige week wereldwijd beschikbaar is.

Hoe dat zit? De content die Netflix zelf produceert (House of Cards, Narcos, Jessics Jones, Making A Murderer etc.) is wereldwijd beschikbaar, maar voor andere series of films koopt Netflix de rechten in per land. Daarom is het aanbod in Nederland niet gelijk aan de aanbod in de VS. En de rechthebbenden willen ook dat Netflix voorkomt dat mensen content kunnen kijken via hun dienst in een land waar ze de rechten niet hebben.

David Fullagar, vice-president Content Delivery Architecture van Netflix zegt erover:

We maken stappen als het gaat om het licenseren van de content wereldwijd, maar er is nog een lange weg te gaan voor we iedereen in elk land dezelfde films en series kunnen aanbieden. Uiteindelijk denken we dat te kunnen doen, maar voor nu, gegeven de historische verkoop van rechten op basis van locatie, verschillen de de televisieprogramma’s en films die we aanbieden per regio. Voorlopig zullen we de licenties die gekoppeld zijn aan geografische locaties dan ook respecteren en afdwingen.

Netflix neemt deze stap hoogstwaarschijnlijk onder druk van de rechthebbenden. Door de wereldwijde lancering is het voor een veel grotere groep mensen mogelijk geworden om relatief eenvoudig via proxy’s content te bekijken waarvoor in het land waar zij zijn geen rechten zijn gekocht door Netflix. In alle nieuwe Netflix-landen biedt Netflix enkel de eigen producties aan.