Somfy maakt ‘Smart Dress’ die automatisch beweegt

Smart home-fabrikant Somfy heeft op een evenement de ‘Smart Dress’ gepresenteerd. Deze gele jurk hangt vol met kleine motoren, waardoor onderdelen kunnen bewegen. Hierdoor lijkt het alsof de jurk daadwerkelijk leeft terwijl iemand hem draagt.

Wat je aan zo’n Smart Dress hebt? Dat laat Somfy nog even in het midden. In onderstaande video is te zien hoe de jurk zelfstandig heen en weer beweegt, maar geen van deze bewegingen lijken een praktisch nut te hebben. De jurk lijkt dan ook eerder gemaakt vanuit een esthetisch oogpunt. Om te laten zien hoe technologie mode ook mooier kan maken.

De jurk werd samen met slimme huisapparaten ontworpen door de Nederlandse ontwerpster Anouk Wipprecht die het volgende stelt:

Ik voorzie een toekomst die zowel huizen als alle dingen om ons heen smart maken. Ze herkennen zo onze behoeftes en wat we willen. Ik ben geïnteresseerd in het idee dat design om ons heen een ziel krijgt, zodra deze een interactie met ons aangaat en reageert op een door ons brein ingegeven manier

Hij is wel nog wat lomp: achterop de jurk zit een vrij forse motor. Het geheel bestuurt daarnaast alleen een aantal slierten, wat er nog niet heel erg imposant uitziet. Volgens Somfy is het dan ook een concept, wat de mogelijkheden laat zien. De fabrikant zal vermoedelijk wel een gewone jurk voor verkoop maken, maar deze zal op een andere manier in elkaar zitten.