Zelfrijdende auto Google ‘rijdt’ dagelijks 5 miljoen kilometer

De zelfrijdende auto’s van Google ‘rijden’ elke dag bijna 5 miljoen kilometer door datasimulatie. Dat meldt het bedrijf in zijn meest recente maandelijkse rapport. Door eerder gereden situaties te simuleren, kan het bedrijf geüpdatete software testen voordat een auto met deze software daadwerkelijk de openbare weg op gaat.

Sinds de start van het project met zelfrijdende auto’s van Google in 2009, heeft de software ruim 2,3 miljoen kilometers zelfstandig op de openbare weg gereden. In het datacentrum van Google kan een auto met geüpdatete software deze eerder gereden kilometers opnieuw ‘rijden’ door ze te simuleren.

Ook kan het bedrijf zelf nieuwe situaties creëren om te testen. Als het bedrijf de auto bijvoorbeeld wil leren om tijdens het rijden tussen twee andere auto’s in te voegen, worden duizenden varianten van deze manoeuvre gesimuleerd, waarbij elke auto bijvoorbeeld een verschillende snelheid heeft. Zo kan Google testen of zijn auto in elke situatie doet wat het bedrijf wil.

De zelfrijdende auto van Google rijdt momenteel rond in de Amerikaanse staten Californië en Texas. Op basis van enkel de software leggen de auto’s wekelijks gemiddeld zo’n 16.000 tot 24.000 kilometer zelfstandig af.