Het is een ambitieus nieuw initiatief van Barack Obama: de Precision Medicine Initiative. De president van de Verenigde Staten wil een landelijke database bouwen, met daarin DNA van een groot aantal deelnemers. Deze flinke DNA-bank moet gaan helpen bij medisch onderzoek.
Door een grote hoeveelheid DNA-data beschikbaar te stellen, kunnen onderzoekers bredere verbanden ontdekken bij bijvoorbeeld genetische ziektes. Dit gebruik van big data moet er uiteindelijk voor zorgen dat we meer te weten komen over het menselijk DNA. In totaal moet de DNA-database 1 miljoen genetische codes bevatten.
Daarmee kan Obama medisch onderzoek in een stroomversnelling krijgen, maar niet iedereen is alleen maar enthousiast. Voormalig advocaat Alexander Southwell vertelt aan Washington Post zich zorgen te maken over privacy-implicaties:
Zo’n soort database zou een aantrekkelijk doelwit zijn voor cyberrcriminelen. We weten inmiddels dat de regering niet altijd even goed zijn best doet om data te beschermen.
Daarmee verwijst Powell naar de onlangs gehackte FBI-baas, wiens e-mailaccount werd binnengedrongen.
Het is inderdaad één van de keerzijden van het initiatief. Een database met 1 miljoen DNA-codes zorgt ervoor dat we veel meer te weten kunnen komen over het menselijk lichaam, maar hierdoor komt ook het DNA van 1 miljoen mensen op één centrale plek te liggen.
Overigens is Obama niet de enige die op grotere schaal DNA-onderzoek wil uitvoeren. De startup 23andMe biedt al langer DNA-tests voor een laag tarief, en wil de bewaarde gegevens gaan inzetten om onderzoek te doen naar genetische ziektes.