Verily wil een Google voor medische informatie bouwen

Verily Alphabet Google

Het is regel nummer één op het internet: zoek nooit naar medische kwaaltjes waarvan je last hebt. De eerste zoekresultaten zullen namelijk altijd beweren dat je een terminale ziekte hebt – zelfs als je alleen maar zocht naar iets tegen je loopneus. Alphabet-bedrijf Verily wil daar een einde aan maken, door een ‘Google voor medische informatie’ te bouwen. In deze zoekmachine moet informatie van ziekenhuizen, universiteiten en andere medische autoriteiten worden gebundeld.

De Verily-zoekmachine moet ook handig zijn voor doktoren, die hiermee informatie voor onderzoek kunnen opzoeken. Verily-baas Andy Conrad zei tijdens de Genomic Medicine-conferentie in San Diego het volgende:

Op het moment is de meeste informatie die wetenschappers gebruiken niet makkelijk toegankelijk. Deze data staat op moeilijk te gebruiken websites.

De zoekmachine van Verily zal met behulp van machine learning informatie ordenen. Een kunstmatige intelligentie zorgt er dus voor dat de juiste informatie naar voren komt, al is de exacte werking hiervan nog onduidelijk.

Een kennelijk ambitieus initiatief: Verily werkt vanuit een gigantische campus waar in de komende maanden nog eens duizend extra mensen komen werken. Het vastleggen van medische informatie blijkt voor Google vrij belangrijk te zijn.