Hij wilde 15 jaar geleden proberen om in de Top 1000 sites ter wereld te komen, maar dat Wikipedia op vijf na grootste site ter wereld zou worden, had Jimmy Wales niet kunnen bedenken. Geen reden om op de lauweren te rusten, vindt de Amerikaan: Wikipedia heeft nog genoeg te doen.
Volgens Guy Kawasaki, zijn gesprekspartner tijdens SXSW, staat Jimmy Wales op het niveau van Gothenburg en Jobs. Met zijn Wikipedia heeft hij een bijdrage aan de wereld geleverd die, volgens de Amerikaan, van enorme invloed is geweest voor onze samenleving.
Ik had nooit kunnen bedenken dat we zo groots de wereld over zouden gaan Deel deze quoteWales wordt bijkans nerveus bij het compliment: “Dat zou ik zelf zo nooit willen zien, laat staan dat ik het zou zeggen”. De ondernemer verwijst naar de kracht van de community achter Wikipedia die er voor gezorgd heeft dat het bedrijf nu is waar het is. “Ik had nooit kunnen bedenken dat we zo groots de wereld over zouden gaan en dat ik mensen uit alle windstreken zou mogen ontmoeten”, aldus Wales.
Vertrouwen
In 15 jaar is Wikipedia uitgegroeid tot de encyclopedie van de online generatie, met meer dan 38 miljoen artikelen in verschillende talen en meer dan 27 miljoen geregistreerde gebruikers. Eenmaal geprint komt alleen de Engelse versie al op 7500 boeken van 700 pagina’s.
Toch is het platform nog geen betrouwbare bron voor wetenschappelijk onderzoek. Onzin, vindt Kawasaki: “Het is bizar dat je op een universiteit wel mag quoten uit een rapportage van Fox News, maar Wikipedia is geen betrouwbare bron!” Daarmee krijgt Kawasaki de handen in de zaal op elkaar, maar hoewel Wales het punt van de Amerikaan begrijpt, is hij het er niet bepaald mee bezig.
Je studeert aan een universiteit, natuurlijk mag de school iets meer van je verwachten dan een quote van Wikipedia Deel deze quote“Het is nooit onze doelstelling geweest om als betrouwbare bron voor universiteiten te worden ingezet”, stelt Wales. De oprichter is wel degelijk van mening dat zijn platform de kwaliteit heeft om dat vertrouwen te krijgen, maar snapt niet waarom scholen het zouden moeten toelaten. “Je studeert aan een universiteit, natuurlijk mag de school iets meer van je verwachten dan een quote van ons platform.”
Relevantie
Ondertussen moet het platform ook verder vooruit kijken, vindt Wales. “Natuurlijk zijn we heel belangrijk op dit moment, als een online vertaling van iets wat men offline kent. Maar hoe blijven we relevant voor een nieuwe generatie, die informatie op hele andere manier zoekt en absorbeert?”
Ook op het gebied van inhoudelijke relevantie zijn er nog slagen te maken, volgens de oprichter. Veel leden van de community hebben een technologische achtergrond en dat zie je terug in de kwaliteit van met name de technologische onderwerpen. “De kans is groot dat we een veel uitgebreidere pagina hebben met de specificaties van USB 3.0 dan dat we lifestyle of fashion onderwerpen gedekt hebben.”
Diversiteit
De grootste kracht van Wikipedia is die community, stelt Wales. Autonoom zijn ze meer bezig met het bewaken van de grote lijn van het platform dan dat ze zich daadwerkelijk stuk bijten op de details van individuele pagina’s. Tegelijkertijd is het de grootste achilleshiel, denkt hij.
“Onze community bestaat vooral uit geeks en door krachten buiten ons bereik om is dat een groep van overwegend oudere groep witte mannen.” Dat beïnvloedt het platform op meerdere manieren, denkt Wales. Zowel inhoudelijk als wanneer het gaat om de toon van de inhoudelijke discussie tussen moderators.
Ik moet opletten hoe ik dit zeg, want ik wil niet zeggen dat meisjes niet goed zijn met computers Deel deze quoteWales, uiterst behoedzaam: “Ik moet opletten hoe ik dit zeg, want ik wil niet zeggen dat meisjes niet goed zijn met computers. Maar onze software is op dit moment wel een drempel voor mogelijke moderators om een bijdrage te leveren.” De oprichter van Wikipedia vindt het de verantwoordelijkheid van zijn team om op korte termijn te zorgen dat het systeem veel toegankelijker wordt.
“Daarnaast moeten we eerlijk zijn naar onszelf toe: we zeggen wel vaak dat we een open gemeenschap zijn, waar we op gematigde toon met elkaar discussiëren, maar als we goed kijken naar de conversaties moeten we toegeven dat dit werkelijk anders is.”
Voortgang
Daarmee lijkt Wales zich te schikken in de open discussie over diversiteit die momenteel breed gevoerd wordt in Silicon Valley en tot uiting komt tijdens SXSW. Dat beaamt de Amerikaan, maar Wales ziet ook op een ander niveau het belang in van de veranderingen binnen zijn organisatie.
“We hebben absoluut meer diversiteit nodig. Binnen ons team en binnen onze content. Maar niet alleen omdat de maatschappelijke discussie ons dat oplegt! Gezien de rol die Wikipedia tegenwoordig vervult mag het namelijk niet zo zijn dat wij inhoudelijk de voortgang belemmeren.”