4D-koptelefoon van Samsung laat je ‘voelen’ in virtual reality

Entrim 4D

Met een VR-bril kun je een virtuele omgeving om je heen zien, maar wat als je de digitale wereld ook kan voelen? Dat wil een experimentele koptelefoon van Samsung mogelijk maken. De Entrim 4D is een prototype dat elektronische signalen naar je evenwichtsorgaan stuurt, waardoor je het gevoel krijgt echt te bewegen.

De Entrim 4D ziet eruit als een ouderwetse koptelefoon – waar je overigens ook geluid mee kunt horen. Door je evenwichtsorgaan te foppen wil de koptelefoon je de VR-wereld ook echter laten aanvoelen. Zit je in een auto en maak je een bocht? Dan voelt je lichaam alsof je in de bocht meevliegt.

Dat is tenminste het idee, maar op het moment voelt de VR-koptelefoon van Samsung nog niet heel realistisch aan. Een redacteur van CNET kon het prototype alvast uitproberen en beschreef zijn ervaring als volgt:

Het voelt echt alsof je beweegt, maar de ervaring deed mij meer denken aan zeeziekte. De bewegingen die je voelt sluiten aan op de video. Beweeg ik met mijn hoofd naar links tijdens een bocht, dan voel ik een golvende beweging. Maar het lijkt alsof je in een boot heen en weer beweegt, niet alsof je over een racebaan schiet.

Het is nu eenmaal nog een prototype. Hopelijk zal een uiteindelijke koptelefoon natuurlijker aanvoelen – en VR nog een beetje realistischer maken.