Solliciteren? Deze software bepaalt of jij uitgenodigd wordt

Werkgevers die niet langer door stapels cv’s en motivatiebrieven hoeven te gaan, maar een computer die het voor je doet. Dat klinkt misschien als toekomstmuziek, maar volgens wetenschapper Colin Lee is de technologie er al wel. Hij promoveerde deze maand aan de Rotterdam School of Management met een onderzoek hiernaar, meldt het Financieele Dagblad.

Lee analyseerde in zijn onderzoek met een rekenmodel patronen in 440.000 bestaande cv’s  en sollicitaties. Wat blijkt? Het model kan met 70 procent nauwkeurigheid voorspellen wie er uiteindelijk op gesprek mag komen. Die voorspelling doet het programma op basis van bijvoorbeeld werkervaring, opleidingsniveau en vaardigheden.

Deze technologie is een mooi voorbeeld van een toepassing van de analyse van big data, maar niet helemaal nieuw. Google heeft bijvoorbeeld een aannamebeleid dat zich in eerste instantie baseert op harde data en algoritmen. Dit programma baseert zich weer op succesvolle aangenomen werknemers uit het verleden.

Ook in Nederland zijn er voorbeelden van dit soort software. Onder meer Randstad en Adecco maken een voorselectie uit honderden of duizenden cv’s met behulp van speciale software. Maar echt een werknemer aannemen op basis van slechts een programma, dat doen ze nog niet.

Bedrijven zouden zich hier vooral zorgen maken over het op voorhand afwijzen van mogelijke werknemers. Een computer berekent hoe iemand gaat presteren, maar dit betekent ook dat mensen misschien niet de kans krijgen om zich te ontpoppen. Bovendien is het nog niet bewezen dat de technologie goed werkt. Maar een begin is het absoluut wel.