Facebook gooit Messenger en Live open voor ontwikkelaars

KLM Facebook Messenger

Een grote verrassing is het niet, want we wisten dat Facebook er druk mee bezig was. We zagen zelfs als een voorbeeld in Nederland in de vorm van KLM. Maar na de keynote van Mark Zuckerberg op Facebooks ontwikkelaarsconferentie is het nu dan ook echt officieel: Facebook gooit Messenger open voor bedrijven met het Messenger Platform. Hiermee kunnen bedrijven chatbots bouwen, zonder dat ze zelf aan de slag hoeven met algoritmes die tekst begrijpen.

Dankzij het Messenger Platform kun je waarschijnlijk met heel bedrijven gaan communiceren. Van het bestellen van bioscoopkaartjes of een pizza tot het ontvangen van het laatste nieuws van je favoriete nieuwssites en het contact opnemen met de klantenservice van een bedrijf. Mark Zuckerberg zei tijdens de presentatie dat alles waarvoor je een bedrijf moet/kunt bellen mogelijk moet worden in Messenger.

De aankondiging volgt op die van Microsoft die tijdens zijn ontwikkelaarsconferentie ook een platform van chatbots lanceerde. Microsofts strategie is opener dan die van Facebook, omdat de chatbots die via Microsoft op diverse diensten kunnen worden gebruikt.

Facebook Live

Messenger is niet het enige onderdeel dat Facebook meer open gooit. Ook het recente gestartte Live, waarmee personen en merken kunnen livestreamen, gaat open. Dankzij de live API kunnen allerlei apparaten direct naar Facebook streamen. Denk aan een actiecamera of drone.

Daarnaast benadrukte Zuckerberg nogmaals dat Live een belangrijkere plek krijgt in de app met meer mogelijkheden voor het ontdekken van livestreams.

De komende tien jaar

De twee aankondigingen waren onderdeel van een grote verhaal van Mark Zuckerberg over wat hij de roadmap voor Facebook voor de komende tien jaar noemde. Hierin gaf hij aan dat hij voor de lange termijn drie ontwikkelingen ziet die essentieel zijn voor Facebook (en voor de wereld).

De eerste is connectivity oftewel: iedereen online krijgen. Zuckerberg toonde de vliegtuigen en andere initiatieven waarmee Facebook iedereen ter wereld online wil krijgen. Hij stipte ook Free Basics aan, de gratis dienst waarmee mensen in ontwikkelingslanden gratis kunnen internetten maar het aantal diensten beperkt is. Deze dienst is het afgelopen jaar in veel landen in opspraak geraakt en in India zelfs verboden, maar over deze tegenslagen zei Zuckerberg niets.

De tweede in kunstmatige intelligentie. Zuckerberg legde uit dat dezelfde technieken voor heel veel toepassingen worden gebruikt en dat Facebook door het openstellen van zijn technologie voor anderen het bijdraagt aan bijvoorbeeld ontwikkelingen in de medische wetenschap.

Tot slot is er virtual reality. Op dat vlak had Zuckerberg weinig nieuws te melden, behalve dat Oculus, waar Facebook de eigenaar van is, onlangs was begonnen met het versturen van de Oculus Rift. Daar is in de basis geen woord aan gelogen, maar ondertussen zijn er problemen die de levering ernstig vertragen.