Microsoft wil aangeven als je e-mail wordt afgeluisterd en klaagt daarom de VS aan

Het is inmiddels algemene kennis dat Amerikaanse inlichtingendiensten bij techbedrijven aankloppen om data in te zien. Ook Microsoft krijgt geregeld zo’n dataverzoek en werkt daar ook aan mee. Het techbedrijf wil zijn gebruikers graag op de hoogte stellen wanneer dat gebeurt, maar de Amerikaanse inlichtingendiensten verbieden vaak om dit te doen. Daar wil het bedrijf met een rechtszaak verandering in brengen.

In de rechtszaak tegen de Amerikaanse overheid stelt Microsoft, volgens Reuters, dat het verbod tegen de grondwet is. Hierin wordt immers gesteld dat Amerikanen op de hoogte gesteld moeten worden als hun bezit wordt doorzocht. Inlichtingendiensten stellen dat dit bij het doorzoeken van online data niet hoeft, omdat de gegevens niet op het terrein van een verdachte staan. Volgens een advocaat van Microsoft is dat onzin:

Mensen geven niet het recht op hun privacy weg door het te verplaatsen van hun lokale opslag naar de cloud.

Niet iedere doorzoeking van Microsofts maildiensten wordt tegengehouden, maar het gebeurt wel vaak. In de afgelopen 18 maanden had Microsoft 6624 dataverzoeken ontvangen, waarbij 2576 mensen niet op de hoogte werden gebracht.