Google zou met Android de app-markt flink beinvloeden. Dat zou zelfs zo erg zijn, dat de Europese Unie vreest voor machtsmisbruik. Misbruik waar de EU Google vandaag voor heeft aangeklaagd.
Telefoonfabrikanten die Android gebruiken ondertekenen vaak een overeenkomst met Google. Hierin beloven de bedrijven alleen de Play Store als app-winkel te gebruiken en ook standaard een aantal Google-apps te installeren.
Oneerlijk voordeel
Volgens de Europese Commissie heeft Google daarmee een oneerlijk voordeel. Het bedrijf zorgt er immers voor dat hun apps op alle Android-toestellen staan, terwijl Android een ontzettend populair besturingssysteem is.
Hierdoor wordt de van Google concurrentie indirect belemmerd, is de redering. Een nieuwe zoekmachine kan bijvoorbeeld minder snel groeien, omdat die van Google al aanwezig is in veel telefoons. Het is voor een gebruiker mogelijk om de apps in te wisselen voor alternatieven, maar de aanwezigheid van de Google-varianten kan grote gevolgen hebben.
De zaak doet denken aan die rond Windows een aantal jaren geleden. Toen werd Microsoft verplicht gebruikers een keuzevenster voor webbrowsers aan te bieden, omdat het zijn macht zou misbruiken door standaard enkel Internet Explorer aan te bieden.
Open source
Google benadrukt dat fabrikanten prima Android kunnen aanpassen om de diensten en apps er uit te halen – iets dat Amazon al doet. Omdat Android open-source is, hoeven fabrikanten niet altijd de overeenkomst aan te gaan. Ze kunnen immers hun eigen versie bouwen, maar dan mogen ze de Play Store niet aanbieden en hebben gebruikers dus weer geen toegang tot alle apps. In Europa zie je mede daardoor dat de Google-apps nagenoeg altijd aanwezig zijn.
De rechtszaak over machtsmisbruik kan grote gevolgen hebben voor Google, want hiermee richt de Europese Commissie zich op het verdienmodel van Android. Het besturingssysteem is gratis door iedereen te gebruiken, wat betekent dat Google niks verdient aan de installatie ervan.
Google heeft dus slechts één reden om Android uit te rollen: om ervoor te zorgen dat mensen meer toegang hebben tot het internet, en dus de andere diensten van Google. Maar als het bedrijf op deze manier niet meer zijn eigen diensten kan voortrekken, wat is dan het praktische voordeel van Android?