SpaceX wil in 2018 op Mars landen

SpaceX, het commerciële ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, wil in 2018 op Mars landen. Die zelfopgelegde deadline maakte het bedrijf gisteren via een tweet openbaar. Een onbemande Red Dragon 2-capsule moet Mars gaan verkennen en in kaart gaan brengen.

Dat moet helpen voor het uiteindelijke doel van SpaceX: een menselijke kolonie op de rode planeet opzetten. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gaat SpaceX bij de missie technisch ondersteunen. Dat doet het in ruil voor gegevens over de reis en landing. NASA wil onderzoeken of er ooit leven op de rode planeet heeft plaatsgevonden en zelfs of het mogelijk is dat mensen de planeet permanent kunnen bewonen.

Mensen naar Mars

NASA wil in 2030 zelf mensen naar Mars kunnen sturen. Naast technische uitdagingen staan ruimtevaartorganisaties ook nog voor andere obstakels. Onder andere door de grote afstand zal een missie naar Mars naar schatting van NASA 30 maanden duren. Doorgaans blijven astronauten maar enkele maanden in de ruimte.

Eind dit jaar wordt de raket waarmee de Dragon 2-capsule naar Mars gebracht moet worden, getest. Deze raket, de Falcon Heavy, is een verbeterde versie van de Falcon 9. Met die raket lukte het Space X deze maand dan toch eindelijk om een raket tweemaal te laten lanceren en weer veilig op zee te laten landen, iets wat daarvoor nog een aantal keer mislukte.

Volgens Musk is de Dragon 2-capsule geschikt om op meer plaatsen dan Mars een landing te kunnen maken. Daarbij astronauten versturen is volgens hem echter nog niet zo prettig, aangezien de inhoud van de capsule ongeveer gelijk is aan dat van een SUV. Krap!