‘Facebook-redacteurs hielden conservatieve politici uit Trending-lijst in de VS’

Facebook

Redacteurs die in de VS de lijst met trending topics bijhouden, hebben regelmatig onderwerpen over conservatieve politici uit de lijst geweerd. Het gaat daarbij onder meer over Mitt Romney, Rand Paul de CPAC-conferenties van rechtse politici. Dat vertelt een voormalige Facebook-redacteur aan Gizmodo.

In Nederland zijn we niet bekend met Trending Topics op Facebook. Het is een lijstje waarin je kunt vinden over welke onderwerpen op dat moment veel wordt gesproken of die veel worden gedeeld op Facebook. Redacteurs houden dit lijstje bij door, aan de automatisch gegenereerde lijst, onderwerpen handmatig toe te voegen of te verwijderen. Daarnaast voegden ze een korte uitleg bij elk onderwerp toe. Door redactie te voeren op de Trending Topics kunnen onderwerpen die tegen de richtlijnen van Facebook ingaan worden gewist.

Maar de handmatige controle ging dus verder dan dat. Redacteurs gebruikten regelmatig hun persoonlijke politieke voorkeur bij de keuzes die ze maakten, vertelt de oud-medewerker. Ook verwisselden ze artikelen van rechtse media met links naar meer neutrale media. Andere redacteurs waarmee Gizmodo sprak ontkennen deze beïnvloeding.

Hard nieuws

De lijst Trending Topics zou ook regelmatig op een wat onschuldigere manier worden beïnvloed. Zo zouden onderwerpen die groot nieuws waren op krantensites, maar die niet genoeg werden besproken op Facebook toch trending worden gemaakt door de redacteurs. Facebook zou graag het beeld willen laten ontstaan dat er op het sociale netwerk veel over hard nieuws wordt gepraat. Rond de #BlackLivesMatters discussie in de VS zou Facebook kritiek hebben gekregen dat het onderwerp niet trending was en het toen snel trending hebben gemaakt.

Ook zou Facebook actief nieuws over zichzelf uit de lijst hebben gehouden.

Of Facebook nog steeds op dezelfde manier werkt is onduidelijk. De trending-algoritmes en werkwijze van de redactie zijn regelmatig aangepast. En voor de duidelijkheid: bij sortering van je eigen nieuwsfeed op Facebook worden -voor zover bekend- geen directe menselijke keuzes gebruik. De nieuwsfeed wordt volledig samengesteld aan de hand van algoritmes en daar kunnen niet zomaar van hogerhand artikelen aan worden toegevoegd.