Google heeft zojuist de Google Assistent aangekondigd: een spraakassistent waar je vragen aan kunt stellen en waarmee je in normale taal kunt communiceren. Het bouwt voort op Voice Search, de Google Knowledge Graph, Google Now en allemaal andere slimme uitbreidingen van de zoekmachine die Google de afgelopen jaren heeft gedaan.
De dienst maakt gebruik van alle informatie en context die Google heeft en alle informatie uit zijn Knowledge Graph. Daarnaast heeft het koppelingen met allerlei andere sites en diensten. Je kunt vragen stellen en opdrachten geven. Tijdens de presentatie gaf CEO Sundar Pichai een demonstratie van hoe je kunt vragen welke films er draaien en vervolgens ook een ticket kunt bestellen.
Google Assistent leeft niet in enkel in je smartphone, maar in allerlei producten. Van Android Wear-smartwatches tot auto’s met Android Auto. En misschien wel het belangrijkste: de dienst komt letterlijk je huis in. Pichai bedankte Amazon voor wat het bedrijf op dat vlak heeft losgemaakt met de Echo.
Google heeft zich namelijk laten inspireren om Google Home te ontwikkelen: een apparaat voor in je woonkamer waar je tegen kunt praten. Het apparaat is een wifi-speaker die samenwerkt met Google Cast en andere apparaten die dat ondersteunen. Dankzij de ingebouwde microfoon kun je er tegen praten en vragen stellen of opdrachten geven, die worden afgehandeld door Google Assistent. De bedoeling is dat het de centrale hub wordt om andere apparaten in je huis aan te sturen.
Google Assistent heeft vanaf de start al koppelingen met externe bedrijven, waaronder Uber, WhatsApp, Spotify en Ticketmaster. Hoe andere bedrijven onderdeel kunnen worden van de assistent wordt later dit jaar bekend gemaakt. Op dit moment is het platform in ieder geval nog niet zo open als Alexa van Amazon. Over de beschikbaarheid van Google Assistent in andere talen dan Engels, zei het bedrijf niets.
Met Google Assistent en Google Home maakt Google een enorme stap op het gebied van spraakassistenten en streeft het Apple met Siri en Microsoft met Cortana voorbij. Microsoft kondigde dit jaar op zijn ontwikkelaarsconferentie wel integraties aan met externe diensten en chatbots, wat veelbelovend klonk. Apple’s ontwikkelaarscongres vindt volgende maand plaats en mogelijk heeft het bedrijf dan nieuws.