Deze website vertelt of je gegevens gejat zijn bij een hack

In de huidige wereld wordt er regelmatig gehackt, en de gegevens die ze buitmaken worden vervolgens verkocht op het internet. Denk bijvoorbeeld aan de 117 LinkedIn-wachtwoorden die nu online verkocht worden of de hack van Spotify. Vervelend, zeker omdat je in dit soort gevallen niet weet of jouw wachtwoorden ook online staan. Maar nu is er een website die je precies dit vertelt.

Op haveibeenpwned.com, gemaakt door beveiligingsonderzoeker Troy Hunt,  kun je snel en eenvoudig zien of jouw gebruikersnaam of e-mailadres is buitgemaakt tijdens een hack of een lek. De website houdt namelijk bij welke gegevens online opduiken. Je hoeft alleen je gebruikersnaam of wachtwoord in te voeren, en je ziet direct bij welke hack jouw gegevens opgedoken zijn.

haveibeenpwned.com

Overigens kun je op de website ook zien hoeveel websites er gehackt zijn en hoeveel accounts er buitgemaakt zijn. Onderaan staat een top 10 van hacks, waar op het moment van schrijven die van LinkedIn uit 2012 bovenaan staat, gevolgd door die van Adobe uit 2013.

Maildienst

Prettig is dat je ook een e-mailbericht kunt krijgen als jouw gegevens ergens opduiken. Hiervoor hoef je je alleen even aan te melden op de website met je e-mailadres.

Zie je dat je gebruikersnaam of e-mailadres voorkomt in de gegevens, dan is het goed om het bijbehorende wachtwoord te veranderen en nooit meer te gebruiken. Zo weet je zeker dat er geen misbruik wordt gemaakt van je gegevens.

Overigens kun je ook gebruikmaken van een wachtwoord-generator als LastPass om zeker te weten dat je een veilig wachtwoord hebt dat je nooit meer vergeet. Deze passwords worden namelijk automatisch gegenereerd en ingevuld door de software, zonder dat jij enige weet hebt van wat ze precies zijn. Wachtwoorden kun je ook opnieuw laten genereren. Het enige wat jij dan nog hoeft te onthouden is het wachtwoord van LastPass.