Yahoo wil patenten zoekmachine verkopen

Het is uitverkoop bij Yahoo. Het bedrijf wordt nog niet overgenomen, maar probeert nu wel zo’n 3000 patenten te veilen. Daarbij zitten patenten voor de technologie waarmee de zoekmachine ooit groot werd. Daarnaast zitten er ook allerlei patenten op het gebied van advertentietechnologie bij.

Yahoo heeft bedrijven voor wie de aankoop van het pakket interessant zou kunnen zijn aangeschreven en zij kunnen tot halverwege deze maand bieden, schrijft The Wall Street Journal [€]. In april bracht het internetbedrijf het pakket patenten onder in een los bedrijf, waardoor deze buiten de eventuele overname van Yahoo zelf vallen. Dat proces loopt ook nog gewoon en de kans is nog steeds groot dat telecombedrijf Verizon uiteindelijk de nieuwe eigenaar van Yahoo wordt.

Wie er eventuele interesse hebben in de patenten is (nog) onduidelijk. Microsoft en Google zouden twee logische kandidaten zijn. Een eventuele overname door Google zou wel een klein beetje een ironisch karakter hebben, omdat er meer dan tien jaar geleden een grote juridische strijd is geweest tussen de twee bedrijven rondom één van de patenten. Die zaak werd toen geschikt.

De verkoop van de patenten brengt naar verwachting ongeveer een miljard dollar op.