SpaceX stuurt vanaf 2018 elke twee jaar een raket naar Mars

Leven en wonen op Mars. Het is het toekomstbeeld wat ondernemer Elon Musk graag schetst en waar hij met SpaceX ook echt werk van maakt. In 2025 moeten de eerste mensen voet op de rode planeet zetten, stelt hij. En over twee jaar begint het bedrijf al met onbemande missies naar de planeet. Ongeveer eens in de twee jaar -om de 26 maanden om precies te zijn- moet er vanaf dat moment een bevoorradingsraket naar Mars vertrekken, vertelt hij in een interview met The Washington Post.

Voor de Marsmissies is SpaceX erg afhankelijk van hoe de planeten om de zon draaien. Ongeveer eens in de twee jaar doet zich daardoor een situatie voor die het meest geschikt is voor een het lanceren van een raket naar Mars. En daar wil Musk vanaf nu elke keer als dit gebeurt gebruik van maken.

De missies met een vaste frequentie zijn in de ogen van Musk van levensbelang om mensen op Mars te laten leven, want je moet ze immers kunnen bevoorraden:

Wat we eigenlijk zeggen is dat we een vrachtroute naar Mars aanleggen. Het is een reguliere vrachtroute waar je op kunt rekenen. Het gaat elke 26 maanden gebeuren, zoals een trein een station verlaat. Als wetenschappers van over de hele wereld weten dat ze er op kunnen rekenen en het ook nog betaalbaar wordt in vergelijking met alles in het verleden, zullen ze daar hun plannen op aanpassen en fantastische experimenten gaan opzetten.

Tot nu toe zijn er wereldwijd 43 Marsmissies geweest (zonder mensen voor de duidelijkheid), waarvan er slechts 18 succesvol waren. De plannen van Musk zijn dan ook ronduit ambitieus te noemen, omdat de kans dat er dingen niet volgens plan verlopen heel groot is op basis van het verleden.

Als alles desondanks goed gaat, gaat in 2022 de Mars Colonial Transporter, waarin mensen vervoerd kunnen worden, richting Mars. Dan nog zonder mensen, voor de veiligheid, maar twee jaar later zullen er wel mensen aan boord zijn. Zij zullen dan een half jaar in de capsule moeten overleven. De bedoeling is dat er vervolgens een stad wordt gesticht op Mars. En uiteindelijk moet het voor iedereen veilig en comfortabel worden op naar Mars te reizen. “Maar dat is pas over heel veel jaar”, aldus Musk.