Google ‘SheepView’: Schapen maken 360-gradenbeelden van Faeröer Eilanden

Op de achttien eilanden van de Faeröer, gelegen in de Atlantische Oceaan tussen IJsland, Noorwegen en Schotland, heeft nog nooit een auto van Google Street View rondgereden. Het toerismebureau Visit Faroe Islands neemt daarom het heft in eigen hand en zet een wel heel bijzondere groep bewoners in om het in 360 graden vast te leggen: schapen.

Met de ludieke ‘SheepView’-actie willen ze Google overtuigen de eilandengroep eens officieel vast te leggen en tegelijkertijd het toerisme en de bekendheid van land vergroten. De schapen hebben een 360-gradencamera op hun rug gemonteerd gekregen, die van elektriciteit wordt voorzien door zonnepanelen. Vervolgens is het aan de beesten om te doen wat ze altijd doen: eten, liggen en vooral over het eiland rondlopen.

Of Google nou langskomt of niet, het toerismebureau van de eilandengroep kan alvast een succesvolle publiciteitscampagne op zijn naam schrijven. Onderstaande YouTube-video is inmiddels meer dan 65.000 keer bekeken. Dat is meer dan het aantal inwoners dat de achttien eilanden totaal hebben: het inwoneraantal ligt namelijk op 50.000 mensen. Volgens het toeristenbureau lopen er overigens twee keer zoveel schapen rond.

In deze video is het resultaat van zo’n SheepView-schaap te zien. Op desktop kun je door de video heen swipen zoals je ook bij Street View gewend bent (dit werkt overigens niet in de browser Safari). Bekijk je deze pagina op je smartphone? Dan kun je de YouTube-app openen en rondkijken door je telefoon heen en weer te bewegen.