China past richtlijnen aan om Uber legaal te maken

In China worden de nationale richtlijnen voor diensten als Uber aangepast. Vanaf november kun je daardoor volledig legaal een Uber bestellen in het land.

In China waren diensten als Uber niet verboden, maar ze zaten wel in een erg grijs gebied. Agenten arresteerden de chauffeurs en namen auto’s mee, maar op een vrij inconsistente manier. Maar nu worden er nieuwe regels opgesteld, die dit soort diensten wel mogelijk maken.

Vanaf 1 november wordt het volgens bronnen legaal om websites te maken om auto’s te boeken. Wel moeten de chauffeurs minimaal drie jaar ervaring te hebben om voor dit soort diensten te mogen werken. Ook mogen auto’s niet meer dan zeven zitplekken hebben. Na acht jaar of 600.000 kilometer moeten de chauffeurs stoppen met werken voor diensten als Uber. Daarnaast gaat de overheid het aanmoedigen om online auto’s te boeken en met andere middelen te betalen dan contant geld.

Blij met de regels

Ook stelt China regels op over de verzamelde informatie en data van gebruikers die online auto’s boeken. Deze data moeten minimaal twee jaar binnen China opgeslagen worden. Uber en concurrent Didi hebben inmiddels al laten weten blij te zijn met de nieuwe regels, waarschijnlijk vooral omdat ze minder extreem zijn dan een eerder voorstel.

Uber noemde de nieuwe regels zelfs “een welkome stap in een land dat constant laat zien dat ze vooruit denken als het om innovatie gaat. Moderne regels kunnen deze services laten groeien, terwijl ze de publieke veiligheid en die van klanten beschermen”.

De nieuwe regels worden echter niet zomaar doorgevoerd. Ze moeten eerst overgenomen worden door provincies en steden in China. Daarnaast moeten de bedrijven nieuwe licenties aanvragen voor hun zaken. Toch is de regelgeving opvallend. In Europa, waaronder in Frankrijk en Nederland, heeft UberPOP lang rondgereden, maar werd het uiteindelijk toch verboden.