NASA laat zien hoe onze huizen op Mars eruit gaan zien

NASA bereidt zich alvast voor op ruimtereizen naar ver afgelegen planeten. Het ruimtebedrijf gaat op aarde experimenteren door volledige nederzettingen te bouwen, die op bijvoorbeeld Mars of in de ruimte gebruikt kunnen worden.

De prototypes moeten een beeld bieden van hoe mensen op een andere planeet of zwevend in de ruimte zouden leven. Daarvoor wordt samengewerkt met zes bedrijven, waaronder vliegtuigmaker Boeing. Er worden zes prototypes voor een leefomgeving uitgebouwd – één door ieder bedrijf.

Boeing zal een modulair systeem bouwen met NASA, waarbij leefomgevingen met elkaar verbonden kunnen worden.

NASA habitat van Boeing

Lockheed Martin zal op zijn beurt een transportmodule voor het ISS die ze eerder bouwden, omtoveren tot een woning voor op een planeet.

Lockheed Martin NextSTEP-2 concept artwork

Orbital ATK maakt een speciaal ruimteschip, dat tussen de aarde en de maan kwam zweven als een speciaal soort verblijfplaats.

Het ruimteschip van Orbital ATK

Sierra Nevada Corporation gaat een spaceshuttle van luchtkussens voorzien, zodat hij op de planeet als woning kan worden neergezet.

De habitat van Sierra Nevada Corporation

Het Amerikaanse NanoRaks pakt het ook ongeveer zo aan: zij willen de bovenkant van een raket veranderen in een plek om te wonen.

Het idee van Nanoracks

Bigelow Aerospace werkt tot slot aan de XBASE, wat staat voor ‘Expandable Bigelow Advanced Station Enhancement’, een uitklapbare module die ook voor ISS wordt gemaakt.

XBASE van Bigelow Aerospace

Het is nog de vraag welke van deze verblijfplaatsen echt op een andere planeet gebruikt zal worden. Hopelijk zullen de prototypes dat op termijn gaan aantonen.