Sony wil tweede e-paper smartwatch met crowdfunding verkopen

Sony FES Watch U

Sony’s eerdere e-paper horloge wist al flink te imponeren en nu wil het bedrijf er kennelijk nog eentje aan de man brengen. De nieuwe Sony FES Watch U is qua functionaliteit grotendeels gelijk aan zijn voorganger, maar ditmaal kan hij ook met een smartphone verbinden. Wel zo handig bij een smartwartch.

Het idee van de FES Watch U is verder gelijk gebleven. Het horloge en de band zijn allebei gemaakt van e-paper, waardoor je het uiterlijk naar eigen smaak kunt aanpassen. Dit kan bij de nieuwe U-versie van het horloge via een bijbehorende smartphone-app, die in elk geval voor Android beschikbaar zal zijn. Of het via de smartphone-connectie ook mogelijk zal zijn om bijvoorbeeld notificaties op het horloge te ontvangen, moet nog blijken.

E-paper gebruikt relatief weinig stroom – zodra het design is aangepast, hoeven de schermen niet te worden ververst. Hierdoor kan de smartwatch het volgens de makers zo’n drie weken volhouden op een volle batterij. Daarnaast is het scherm goed leesb aar in de zon. Pebble gebruikt al sinds de start dezelfde techniek voor zijn slimme horloges om dezelfde twee redenen.

Crowdfunding

Op het moment kunnen alleen mensen in Japan aan de Sony FES Watch U komen, waar Sony hem via een crowdfundingcampagne verkoopt. Sony heeft namelijk een eigen crowdfundingportal voor interne startups. Een jaar geleden zagen we daar ook al een smartwatch opduiken: de Wena Wrist.

Japanners betalen voor de goedkope witte of zilveren modellen 49.680 yen, omgerekend ongeveer 435 euro. Voor 90 euro extra kunnen ze een premiumzwarte variant halen. Het verleden leert dat de horloges helaas niet officieel in Nederland te koop zullen zijn.