Internetverkeer in de EU wordt nu overal gelijk behandeld

Internetverkeer in de Europese Unie gaat overal gelijk behandeld worden. De toezichthouder voor telecombedrijven, BEREC, heeft daarvoor gisteren richtlijnen gepubliceerd. In Nederland is deze zogenaamde netneutraliteit sinds 2013 vastgelegd in de wet.

Ook voor andere landen in de Europese Unie gaat nu gelden dat dataverkeer niet meer gediscrimineerd mag worden. Daarvoor was het mogelijk dat internetproviders voorrang gaven aan bepaalde data, ten koste van andere. Door netneutraliteit wordt het internet meer open.

Telecomproviders mogen hun klanten ook geen toegang tot bepaalde diensten ontzeggen of extra geld vragen om bepaalde diensten, zoals Spotify, WhatsApp of Netflix, te gebruiken. Deze gelijke behandeling wordt gezien als een overwinning voor een vrij internet. In Nederland wilde KPN een aantal jaar geleden bijvoorbeeld geld vragen om diensten als Skype en WhatsApp te gebruiken, ter compensatie van misgelopen inkomsten door teruglopend bel- en sms-verkeer.

Zero rating

Een belangrijk discussiepunt rondom de doorvoering van netneutraliteit was het zogenaamde zero rating. Daarbij bieden telecomproviders een dienst gratis aan in combinatie met een bundel. Zo kun je bijvoorbeeld onbeperkt Spotify luisteren via je smartphone zonder dat je daar je MB’s aan spendeert.

Dat klinkt aantrekkelijk en interessant, maar daardoor worden concurrerende diensten minder aantrekkelijk. De macht ligt in dat geval immers bij de telecomproviders. Door een maatregel blijft zero rating Nederland naar alle waarschijnlijkheid verboden.

Telecomproviders zijn daar niet blij mee, omdat het ze beperkt in de mogelijkheden om extra diensten aan te bieden. Dat terwijl zij hard op zoek zijn naar nieuwe manieren om geld te verdienen in een tijd waarin ze grote investeringen moeten doen in het doorontwikkelen van hun netwerken.