Review Bose QuietComfort 35: De beste noise-cancelling draadloze koptelefoon van dit moment

Wanneer het om noise-cancelling koptelefoons gaat is Bose ongeëvenaard, en dat geldt eens te meer voor de Bose QuietComfort 35 wireless headphone. Wie even rondvraagt op Facebook naar de beste noise cancelling headphone van dit moment, krijgt de Bose QuietComfort al snel van harte aanbevolen, en ik stond dan ook te popelen om dit apparaat aan een grondige review te onderwerpen.

Wireless via Bluetooth

De Bose QuietComfort 35 is de opvolger van de zeer succesvolle QuietComfort 25, met als belangrijkste verschil dat deze nieuwe koptelefoon draadloos is, en dus goed te gebruiken is bijvoorbeeld in combinatie met je nieuwe iPhone 7 (plus). Net als de meeste andere draadloze koptelefoons in zijn range maakt de QuietComfort daarbij gebruik van bluetooth technologie om te pairen met je smartphone.

Dat werkt uitermate gebruiksvriendelijk. Waar andere merken soms moeite hebben om de bluetooth koppeling soepeltjes te laten verlopen, is het bij de Bose QC35 een kwestie van de knop op het apparaat aanzetten en je smartphone herkent het device vrijwel gelijk.

Bose QuietComfort 35

Absolute stilte

De ab-so-lute nummer 1 reden om een Bose QuietComfort koptelefoon aan te willen schaffen is zijn noise cancelling feature. Op het moment dat je de koptelefoon voor het eerst op je oren zet en de aan/uit knop inschakelt, voltrekt zich welhaast iets magisch: Het wordt van het ene op het andere moment muisstil in je hoofd.

Van alle noise-cancelling koptelefoons die ik de afgelopen tijd heb getest (en dat waren er een hoop ;), is er geen andere koptelefoon op de markt die zo goed in staat is om het omgevingsgeluid bijna volledig te minimaliseren als de QC35. Daarin schuilt enerzijds dan ook zijn grootste kracht, maar voor sommige gebruikers wellicht ook zijn grootste let-down.

Bose QuietComfort 35

Zakenreis

De QuietComfort blijkt namelijk een ideale koptelefoon voor zakenreizigers of mensen die op zoek zijn naar een koptelefoon specifiek voor in het vliegtuig. Tijdens een recente trip naar Berlijn had ik de QuietComfort op in het vliegtuig en dat zorgde ervoor dat ik onderweg heerlijk ongestoord heb kunnen werken: het apparaat filtert het lawaai van de motoren voor een groot deel weg en ook de irritante omroepberichten van het cabinepersoneel onderbreken je concentratie niet langer.

Maar absolute stilte is niet altijd wenselijk. Toen ik de Bose QuietComfort 35 net in gebruik had en met deze koptelefoon op door Amsterdam liep realiseerde ik me al snel dat noice-cancelling ook best spooky kan zijn. Je sluit je namelijk volledig af van alle verkeer als je geen omgevingsgeluid meer hoort, en ik hoef niemand uit Amsterdam uit te leggen dat dat in onze hoofdstad behoorlijk gevaarlijk kan zijn.

Perfect voor wie focus en rust zoekt

De Bose QuietComfort 35 is dus geen all-round koptelefoon die in élke omstandigheid ideaal is. Zo moet je van het device bijvoorbeeld geen hele ‘dikke’ geluidskwaliteit verwachten. Muziek klinkt prima op het apparaat, maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld een Beats of Sennheiser Momentum koptelefoon heeft Bose zich niet geconcentreerd op het versterken van de bas waardoor muziek juist zijn volle en warme sound krijgt.

Dat is natuurlijk helemaal niet erg als je daar niets om geeft, maar voor wie tijdens het werk of een fitnessroutine in de sportschool juist graag een beetje opgezweept wil worden door een stevige beat, is de QuietComfort 35 misschien iets minder geschikt.

Bose QuietComfort 35

Ben je op zoek naar stilte en rust, dan doet de QuietComfort zijn naam eer aan: De koptelefoon zit uitermate comfortabel op je oren, en wanneer je muziek opzet verdwijnt de omgeving om je heen. En dat is bijvoorbeeld ook erg handig als je in een lawaaiige kantooromgeving zit en je even wilt concentreren. Wel even je collega’s attenderen op het feit dat je echt niets meer hoort met deze headset op je oren: Dat voorkomt genante situaties waarbij iemand je al een half uur aan je bureau staat en jij geen sjoege geeft.

Degelijke look

Dat de Bose QuietComfort 35 vooral op zakenreizigers gericht is blijkt wel uit het feit dat het apparaat zeer compact is op te vouwen voor onderweg. In vergelijking met veel andere on-ear headsets is de Bose QC35 een stuk lichter en makkelijker mee te nemen in je tas, en dat terwijl de oorschelpen (in mijn geval) toch groot genoeg zijn om volledig over mijn oren heen te passen.

De koptelefoon heeft zelf verder ook weinig poespas: hij is verkrijgbaar in het zwart en zilver en heeft een eenvoudig en onopvallend design. Een fashion statement maak je met deze koptelefoon dan ook niet, maar dat maakt ze voor heel veel mensen juist zo aantrekkelijk: waarom zou een headphone altijd zo in het oog moeten springen?

De eenvoud in design heeft ook absoluut zijn positieve uitwerking op het draagcomfort. Wat de QC35 mist qua stijl, maakt hij goed in comfort. De oorschelpen zijn gemaakt van heerlijk zacht imitatieleer en doordat het device zo licht is zit deze koptelefoon ook na een lange dag werken nog steeds uitermate comfortabel op je hoofd. De hoofdband zelf is bekleed met een soort suede, en is iets breder dan de meeste andere koptelefoons zodat de druk op je schedel goed verdeelt wordt.

Bose QuietComfort 35

Bose QuietComfort 35

De buitenkant is gemaakt van glasvezel nylon, een kunstofsoort die weliswaar erg licht is maar ook de neiging heeft om snel bekrast te raken. Gelukkig wordt de koptelefoon geleverd met een handige pouch waar je het apparaat tijdens je reis in kunt bewaren.

Dagelijks gebruik

Qua controls is de QC35 redelijk straightforward. Bluetooth pairing en het aan/uit zetten van het apparaat gaat simpel en snel middels een schuifknop op de rechteroorschelp. Daarnaast heeft het apparaat ook een aantal knoppen om de muziek harder en zachter te zetten, te pauzeren om verder te laten spelen. Met deze knop is het ook mogelijk om Siri te activeren als je een iPhone hebt, wanneer je deze ingedrukt houdt.

Wat ik erg fijn vindt aan de QuietComfort is dat het apparaat zichzelf na enkele minuten uitschakelt op het moment dat je hem even niet gebruikt. En dat zorgt er voor dat de batterijduur veel langer meegaat en je ’s ochtends niet om de andere dag met een lege koptelefoon in de trein zit (wat mij met andere headset helaas regelmatig gebeurt omdat ik vergeet ze uit te zetten).

Bose QuietComfort 35

Wil je de QC35 opladen, dan kan dat makkelijk via een meegeleverd microUSB kabel. Je hangt hem gewoon in je laptop of computer en binnen een paar uur is hij weer goed voor 20 uur (!) gebruik. Wil je nog langer genieten van 1 oplaadbeurt, gebruik dan de eveneens meegeleverde headphonekabel, waarmee je de QC35 op de huidige generatie smartphones nog gewoon kunt aansluiten: Via de headphone jack verdubbelt je levensduur naar 40 uur omdat je geen gebruik hoeft te maken van bluetooth en alle power gebruikt kan worden voor active noice-cancelling.

Wanneer je batterij compleet op is kun je de koptelefoon overigens ook nog steeds gewoon gebruiken met de audiokabel, maar reken wel op een verminderde geluidservaring omdat noise-cancelling voor een groot deel verantwoordelijk is voor het goede geluid van dit apparaat.

NFC voor Android gebruikers

Bezitters van een Android toestel kunnen de Bose QC35 nog makkelijker koppelen met hun telefoon middels NFC. Dat is sneller dan bluetooth en verbruikt minder batterij. Met de bluetooth verbinding heb je echter weer als voordeel dat je het apparaat met twee devices tegelijk kunt koppelen: Bijvoorbeeld je smartphone en laptop. Met de aan/uit knop op de zijkant switch je makkelijk tussen die twee devices, en voice feedback vertelt je precies met welk apparaat je gekoppeld bent en hoeveel batterij je nog over hebt.

Bose levert een app waarmee je nog meer verschillende devices kunt koppelen, beheren en bovendien software updates kunt installeren. Maar feitelijk heb je die app in de praktijk niet echt nodig. Je haalt de koptelefoon uit de verpakking, switcht hem aan, maakt verbinding via de bluetooth settings op je smartphone en klaar is Kees: je kunt muziek luisteren.

Bose QuietComfort 35

Conclusie Bose QuietComfort 35

De Bose QuietComfort 35 wordt door velen geroemd als één van de beste wireless koptelefoons van dit moment, en dat is alleszins te verklaren door zijn uitmuntende noice-cancelling functionaliteit. Wanneer je de QC35 voor het eerst op je oren zet besef je je pas aan hoeveel herrie je op dagelijkse basis wordt bloot gesteld en hoe heerlijk het is om dat helemaal te kunnen muten. Er zijn momenten bij geweest dat ik de QuietComfort op heb gezet zonder muziek daarbij aan te zetten, puur om even het lawaai weg te filteren.

Of de Bose QuietComfort 35 voor jou de ideale koptelefoon is, hangt helemaal van je persoonlijke voorkeuren af. Als pure audiokwaliteit jouw belangrijkste product feature is, dan is dit waarschijnlijk niet je best mogelijke optie voor dit budget. Bose staat bekend om zijn vlakke geluid met weinig uitschieters in de highs en lows. Een ‘brave’ sound zonder echt kippenvel te krijgen. En alhoewel akoestische en klassieke muziek nog beste heerlijk klinkt, komen met name stevige hip hop of EDM niet echt tot zijn recht op deze headphone.

Bose QuietComfort 35

Waneer het om noise cancelling gaat is de QC35 echter ongeëvenaard, en de absolute beste in zijn klasse. Ideaal als je een koptelefoon voor op je werk zoekt, tijdens de studie, voor in de trein of vliegtuig. Dat je met de QuietComfort ook gewoon draadloos kunt bellen is mooi meegenomen, al is het wel even wennen om geen telefoon aan je oor te houden.

De Bose QuietComfort 35 wireless koptelefoon is in Nederland verkrijgbaar bij onder andere Coolblue en Bol.com, voor een adviesprijs van 379 euro. Geen koopje, maar voor dat bedrag koop je dan wel een van de beste wireless koptelefoons van dit moment. En als je eenmaal gewend bent aan het comfort en de stilte die deze koptelefoon je kan bieden, wil je eigenlijk nooit meer terug.

Eindoordeel

Bose QuietComfort 35

8

Pluspunten

  • Superieure noise-cancelling
  • Compatible met iPhone 7 (plus)
  • Draagcomfort

Minpunten

  • Geen 'warm' geluid
Batterijduur
9.0
Design
6.0
Draagbaarheid
9.0
Gebruikersgemak
8.0
Geluidskwaliteit
7.0
Prijs/Kwaliteit
8.0
Noise-cancelling
9.0