Slimme speakers Google Home gaat 129 dollar te kosten

Google Home

Google Home, de slimme speaker van Google met de ingebouwde spraakassistent Google Assisstent, is vanaf volgende maand te koop in de Verenigde Staten. De speaker, waar je mee kunt praten om vragen te stellen en opdrachten te geven, werd al in mei aangekondigd. Veel details ontbraken toen echter nog. Amerikanen kunnen hem vanaf vandaag bestellen en ontvangen hem op 4 november. Ze betalen er 129 dollar (115 euro) voor. Ze krijgen daar een half jaar gratis YouTube Red (de betaalde versie van YouTube inclusief muziekstreaming) bij. Dat heeft Google vanavond bekend gemaakt op een groot persevent.

De grote vraag is natuurkijk: wanneer komt hij uit in Nederland? Dat is nog niet bekend. In eerste instantie zal Google Assistent waarschijnlijk nog geen Nederlands spreken en zolang dat zo is, zal Google het apparaat hier niet op de markt brengen. Hopelijk krijgen we op korte termijn meer informatie over de Nederlandse beschikbaarheid.

Overigens is Google Home niet het enige apparaat met Google Assistent dat het bedrijf vandaag heeft aangekondigd. De slimme assistent zit ook in de nieuwe Pixel-smartphone en is (via getypte tekst) onderdeel van chat-app Allo.

Meer details

Google gaf tijdens de presentatie vandaag meer details over Google Home. Aan de achterkant van het apparaat zit bijvoorbeeld een knop om de microfoon uit te schakelen, voor mensen die willen dat het apparaat soms even niet met je meeluistert. De bovenkant van Google Home is een touchpad, voor momenten dat spraakbesturing niet goed werkt of niet handig is.

Je kunt meerdere Google Home-apparaten in je huis plaatsen, bijvoorbeeld één in iedere kamer. Je kunt per speaker verschillende muziek afspelen of juist dezelfde, maar misschien nog wel het belangrijkste: de dichtstbijzijnde speaker reageert op je vraag. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat ze allemaal afzonderlijk van elkaar reageren.

De speaker zal verkrijgbaar zijn in diverse kleuren en materialen. Je kunt hem zowel met een onderkant van stof, als met een metalen onderkant krijgen. De metalen versie is er in donkergrijs, wit en koper; de stoffen versie in oranje, zeeblauw en paars.

Google gaf een uitgebreide demo van Google Home, waarin het onder meer liet zien hoe je via spraak muziek kunt afspelen, maar bijvoorbeeld ook kunt vragen hoe je een bepaalde vlek het beste kunt schoonmaken. Handig als je een glas wijn omstoot over het tapijt en in paniek bent. Je hoeft niet je telefoon te pakken en te gaan Googlen, maar spreekt gewoon de vraag hardop uit en krijgt het antwoord.

Google maakt slim gebruik van de Knowledge Graph in zijn zoekmachine. Alle informatie die je in kaarten terugkrijgt in de zoekmachine kun je eigenlijk nu via spraak opvragen. En je kunt doorvragen, waarbij Google de context onthoudt van je vorige vraag. Dit maakt het systeem een stuk handiger en slimmer dan andere spraaksystemen.

Google Home

Smart home en Chromecast

Google Home werkt samen met andere apparaten in je huis. Je kunt apparaten van Nest, Samsung SmartThings en Philips Hue aansturen met je stem. Daarnaast kun je zelf slimme commando’s maken dankzij IFTTT-ondersteuning. Dit maakt het aantal apparaten dat je kunt aansturen in één klap nog veel groter.

Google Home werkt ook perfect samen met de Chromecast: Voicecast noemt Google dit. Hierdoor kun je video spraak een YouTube video starten op je tv of juist pauzeren. Ook Netflix gaat dit ondersteunen.

Google gooit Google Assistent verder open voor andere ontwikkelaars vanaf december. Zowel van hardware-fabrikanten die smart-home-producten maken als van diensten. Daarbij zijn er zowel opties voor acties. Simpele acties die direct worden uitgevoerd, maar ook conversatie-acties, waarbij een soort gesprek wordt gestart. Dit is een soort chatbot. De acties werken zowel in tekst als spraak, dus bijvoorbeeld in de chat-app Allo, maar ook via Google Home. Ontwikkelaars hoeven maar één keer de acties te definiëren; Google doet de rest.

Andersom gooit Google zijn Assistent ook open. Fabrikanten van bijvoorbeeld auto’s of smart-home-producten kunnen Google Assistent inbouwen in hun apparaten. Hiervoor komt een speciale SDK beschikbaar.