Amazon gaat concurreren met Apple Music en Spotify

Amazon Music Unlimited

Het gerucht ging al een tijdje, maar nu is het officieel: Amazon is de volgende grote partij die zich mengt in de concurrentiestrijd tussen muziekstreamingdiensten. Het bedrijf bood al een Netflix-concurrent aan, Amazon Prime, en een zeer beperkte muziekdienst die eigenlijk geen concurrentie was voor bijvoorbeeld Spotify en Apple Music. Dat terwijl Amazon wel een eigen speaker heeft gemaakt die zich perfect leent voor zo’n dienst: de Amazon Echo. Nu start het bedrijf dus met Amazon Music Unlimited, met de Echo als belangrijk onderdeel van het aanbod.

In de VS vraagt Amazon namelijk 10 dollar per maand voor een abonnement, evenveel als de concurrentie. Maar er komt een speciaal abonnement dat enkel werkt op Amazon Echo-speakers en dat kost maar 4 dollar per maand. Het lastige is alleen dat je daar onderweg niet zoveel aan hebt, omdat het niet werkt op je smartphone.

Maar ook met het normale abonnement heeft de dienst voor Echo-gebruikers een voordeel ten opzichte van de concurrentie, omdat je je muziek met je stem kunt bedienen. Daarbij kun je zelf een stukje songtekst noemen om een nummer af te spelen. Spotify is ook af te spelen op de Amazon Echo en te bedienen via je stem. Dat werkt goed (volgens velen is het de beste functie van de Echo), maar Amazon Music Unlimited krijgt dus nog allemaal extra mogelijkheden.

Amazon Prime

Een andere manier waarop Amazon wil concurreren met Spotify en Apple Music is via Amazon Prime. Dat is de premiumdienst van de webwinkel voor betere leveringsvoorwaarden en allerlei extra’s. Als je Amazon Prime-lid bent krijgt je twee dollar korting op het standaardabonnement.

Amazon Music Unlimited is per direct beschikbaar in de VS. Het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Oostenrijk volgen later nog dit jaar. Over een Nederlandse release is nog niets bekend, maar het is logisch dat die er op termijn ook komt. Amazon is hier al een tijd lang bezig met zijn ebooks, is steeds actiever om Nederlanders producten te laten kopen in Duitsland en zou volgend jaar zijn Netflix-concurrent in Nederland willen aanbieden. Daar komt bij dat het relatief makkelijk is om de rechten voor een muziekdienst internationaal te regelen.